„Klubrádió
Esti gyors

Béna kacsa lehet a brit miniszterelnök

3/09/2019 19:16

| Szerző: Klubrádió

Ostoba lépéseket tett Boris Johnson az utóbbi időben, látszik is a következménye. Elveszítette többségét a brit alsóházban.

2019. szeptember 03. Esti gyors - részlet 19.09.03. Frank Tibor
04:28
00:00

A miniszterelnök épp a beszédét tartotta a brit alsóházban, amikor felállt a toryk közül Philip Lee képviselő, nemes egyszerűséggel átsétált a Liberális Demokratákhoz és ott foglalt helyet. Ezzel megszűnt a kormánypárt úgynevezett működő többsége, amelynek 319 képviselője maradt, az ellenzéknek pedig 320 lett. Nem biztos, hogy a történetnek itt a vége. Frank Tibor akadémikus, egyetemi tanár szerint még 15 képviselő átülése várható, többnyire a Liberális Demokratákhoz, de akár a Munkáspárthoz is.

Az ok Boris Johnson két ostoba lépése lehet. Először is a parlament működésének felfüggesztését kérte szeptember 9-től öt hétre, amire a királynő igent mondott. Másodszor a miniszterelnök gyakorlatilag megfenyegette a képviselőket, hogy ha nem támogatják, akkor nem lesznek tovább a törvényhozás tagjai. Ettől a képviselők elkezdtek félni.

Frank Tibor szerint mindkét lépés a diktatúrához viszi közelebb a hagyományos brit demokráciát, és nem csak képviselők körében kelt ijedtséget, hanem a választók körében is, akik veszni látják a tradicionális értékeket.

Johnson még nem béna kacsa, mert amíg nem ül össze újra a parlament, addig a kormány működhet, ez is volt a cél, hogy a miniszterelnök végigvihesse tervét, azaz megállapodás nélkül léptesse ki az országot az Európai Unióból. Azonban sokan vonják kétségbe, hogy jogszerű volt-e a királynő elé vinni a felfüggesztés kérdést, jogszerű-e a kormányzati szándék. Frank Tibor úgy véli, több jogi lehetőség is van arra, hogy a kormány működését megtorpedózza az ellenzék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.09.03.
Műsorvezető: Szénási Sándor