„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán felkavaró dicsérete meg a báránybőrbe bújt barátja

16/09/2019 09:09

| Szerző: Klubrádió

A brit és az ausztrál sajtó egy része nem tér napirendre Tony Abbott volt ausztrál kormányfő budapesti látogatása felett, amikor a demagóg Orbán Viktort dicsérte.A külföldi újságok foglalkoznak Orbán bárnybőrbe bújt osztrák barátjával is, de még többet a pénteken elhunyt Konrád György érdemeivel. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2019. szeptember 16. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.09.16.)
05:06
00:00

Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora a The Telegraph Indiaban megjelent véleménycikkében a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír. Szerinte válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy Britanniában, hazája vagy a nacionalista populista hordához fog tartozni vagy a brit demokrácia megerősödve, győztesen kerül ki a küzdelemből.

Utóbbi forgatókönyv megvalósulásához nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra a a leendő választásokon. Ha nem így lesz, a szigetország talán rosszabb helyzetbe kerül, mint Orbán Viktor Magyarországa, vagy Donald Trump amerikai elnök áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet – véli a brit történész.

Rethinking Open Society - Free Speech and The Defense of An Open
 
Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora. Fotó: CEU - Daniel Vegel

Megjegyzi, hogy magyar vagy akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló. Szerinte, ha Boris Johnson miniszterelnök nem tartja magát az alku nélküli uniós kilépés elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe kerül. Végigfut a referendum illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül oda lyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek legyenek végérvényesen visszaszorítani a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

Konrádra emlékeztek külföldön is

A világszerte népszerű Konrád György, magyar író a világsajtóban méltóan sok helyet kapott a halála utáni napokban.. A Washington Post széles körben ismert, halk szavú, radikális író képét festi meg, az autoriter, elnyomó rendszerek kíméletlen kritikusát.

Műveit, és azok betiltását, illetve feketelistára kerülését bemutatva kiemeli Szelényi Ivánnal közös, a titkosszolgálat által elkobzott írásaikat, amelyek szamizdatban jelenhettek meg. Bemutatja, mint a nemzetközi írószövetség, a PEN Club, illetve a berlini művészeti akadémia elnökét, továbbá mint számos rangos, világhírű irodalmi díj kitüntetettjét. Műveinek népszerűséget az egyén szabadsága melletti feltétlen kiállása hozott.

Józsefvárosi akció az FBI segítségével

Az FBI-jal közös akcióban a magyar nyomozó hatóságok letartóztatták két, nemzetközi körözés alatt álló szélhámost – tudjuk meg az izraeli Finance Magnates híradásából. Miután a Yukom cég elnök-vezérigazgatója horogra akadt, most állítólag a cég marketinges alelnökét, bizonyos Danielt, sikerült kézre keríteni a budapesti VIII. kerültben.

A 44 éves amerikai állampolgárt, aki amerikai befektetők pénzét csalta el, legalább 3,5 millió dolláros károkozással vádolják. A másik francia-izraeli állampolgárságú férfi, aki amerikai nyugdíjasoktól csalta ki megtakarításaikat magas hozam ígéretével. Az előzetesben lévőket minden bizonnyal kiadják az Egyesült Államoknak.

Orbán Viktor fogadta Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterel
 
 Orbán Viktor fogadja Tony Abbott 2019. szeptember 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
 

Orbán báránybőrbe bújt jó barátja

A The International News az osztrák szélsőjobbos Szabadságpárt új elnökévé választott Norbert Hofferről azt írja, hogy báránybőrbe bújtatott farkas, akinek szlogenje a légy hű a hazádhoz, és kiemeli azt is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök jó barátja.

Egyébiránt épp a múlt héten tett látogatást Budapesten, ahol dicsérte a magyar kormányfő migrációs politikáját.

Nem térnek napirendre

A brit és az ausztrál sajtó mind a mai napig nem tér napirendre Tony Abbott volt ausztrál – egyébként brit születésű – kormányfő budapesti látogatása felett, amikor a demagóg Orbán Viktort dicsérte migrációs és népesedési politikája miatt a budapesti demográfiai konferencián, és azóta még határozottabban kiáll mellette.

A Brisbane Times cikke Orbán politikáját is részletekbe menően bírálja, aminek következményei közül kiemeli például azt a 2017-es Gallup-felmérést, miszerint az Európai Unióban a magyarok a harmadik helyen végeztek idegengyűlöletből.

Egy évre rá Orbán meg is nyerte a választásokat gyűlöletpolitizálásnak betudhatóan -írja az ausztrál lap.

 

 

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. szeptember 16., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit