„Köszönjük,
Reggeli gyors

Becsületsértő Orbánra nézve vagy a valóságot mutatja be?

9/09/2019 15:07

| Szerző: Klubrádió

A 2015-ös menekültválságról készített filmet a német ZDF. A berlini magyar nagykövet lényegében becsületsértő propagandának nevezte az egészet. Dési Andrással beszélgettünk.

2019. szeptember 09. Reggeli gyors / részlet, Dési András (19.09.09.)
06:23
00:00

Hivatalos levélben tiltakozott Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF-en bemutatott dramatizált dokumentumfilm miatt. Úgy fogalmazott: a film szerinte „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben.

Erről kérdeztük Dési András volt berlini tudósítót, aki elmondta: az „A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek” című film 2015 szeptemberét eleveníti fel, amikor Angela Merkel úgy döntött, hogy nem zárja le a határt, hanem beengedi a Magyarország és Ausztria felől érkező menekülteket. Talán a film a hibája, hogy magyar kormányzati és NGO-oldalról se szólaltat meg senkit.

 
Menekültek a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. november 4-én (kép: wikipedia)
 


Dési András szerint - a nagykövet állításával szemben - a film (amelyet németül tudó olvasóink ITT nézhetnek meg) nem kelt olyan látszatot, hogy a Keleti pályaudvar volt a migrációs válság központja. Ismerteti, mi történt a Közel-Keleten, honnan indultak az emberek és mi történt velük addig, magyar részről csak azt mutatja be, hogyan éltek a pályaudvaron embertelen körülmények, sátrakban, és mi vezetett ahhoz, hogy elinduljanak.

Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt erősödött meg az a tendencia, hogy a nagykövetek „harcoljanak”, támadják folyamatosan a sajtóban a magyar kormány érdekeivel ellentétes megnyilvánulásokat. Dési András nem ezt tanácsolná, mert a ZDF nem fogja újraforgatni a filmjét, szerinte sokkal hasznosabb lett volna, ha jelzik a csatornának, hogy állnak rendelkezésükre a témában. Így ezek a nagyköveti kirohanások jó eséllyel a belföldi közvéleménynek szólnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: wikipedia

Reggeli gyors
2019. szeptember 09. 08.10
Műsorvezető: Szénási Sándor