„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ejnye, nem akarsz szülő lenni?

8/09/2019 11:23

| Szerző: Klubrádió

Hangzatos kijelentésekből nem volt hiány a Várkert bazárban a III. Demográfiai Csúcson. A kétnapos rendezvényen külföldi felszólalók mellett Orbán Viktor beszédét várták a legtöbben. A miniszterelnök filozófiai eszmefuttatása után a kormány családpolitikájának alapjairól beszélt.

2019. szeptember 07. Hetes stúdió - részlet 19.09.07. Galavits
09:45
00:00

Neves vendégeket konferálhatott fel a III. Demográfiai Csúcs házigazdája, Novák Katalin családügyi államtitkár. Az eseményt megáldották nagyobb történelmi egyházak vezetői, aztán az illiberális testvériség jegyében Alekszandar Vucsics szerb elnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök is dicsérte az Orbán-kormány családpolitikáját. De felszólalt a Csúcson Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök is, valamint érkezett vendég Lengyelországból, a Zöld-foki Köztársaságból, Bangladesből és sok más országból.

A kétnapos, csütörtökön kezdődő rendezvény sajtó számára legfontosabb felszólalója Orbán Viktor volt. A miniszterelnök félórás beszédének elején tusnádfürdői hangulatot teremtett. Filozofált és irányt mutatott. Kezdésnek meglehetősen nehéz témát választott: az élet értelméről értekezett. Megállapította a tényt: az emberi élet véges. És nagyon csodálkozott, hogy szerinte manapság egészen alapvető dolgokra kell emlékeztetni az embereket. További fontos megállapítása a családpolitikát illetően, hogy a harkályt nem kell biztatni, hogy kopácsoljon.

Aztán a történészeknek adott fel leckét a világháborúk újraértelmezésével. Polgárháborúknak nevezte a világháborúkat, mely kijelentését azóta számos szakértő minősítette, minimum tudománytalannak, de erősebb jelzők is előkerültek.

Orbán rátért a családpolitikai alapvetésekre – ezekben nem volt igazán meglepetés. Családtámogatás egyenlő munkavállalás. Akkor győztünk, ha a gyermeket vállalók jobban élnek, mint a gyermeket nem vállalók stb. stb.

A Demográfiai Csúcson aztán Kövér László házelnök is szóhoz jutott. Borítékolható volt, hogy családügyi témában újból erős kijelentéseket tesz, és nem is okozott csalódást. Ejnyét kaptak azok, akik nem akarnak szülők lenni.

Kövér László szerint: kommunisták= abortusz = népességfogyás. Ha valakinek nem tűnt volna fel, a házelnöknek köszönhetően megtudhatta: éppen apokaliptikus küzdelmek tanúja.

A Demográfiai Csúcson Orbán Viktor és Kövér László felszólalásában összességében nem volt meglepetés. A kormány kommunikációja nem változik, szavakban évek óta következetesen ugyanazt képviseli, mint a menekültválság óta: Magyarországnak nem kellenek bevándorlók, szüljenek inkább a magyar anyák.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Hetes stúdió
2019.09.07. 15:00
Riporter Galavits Patrik