„Klubrádió
Megbeszéljük...

Háborúk Orbán szemével nézve

5/09/2019 17:15

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A miniszterelnök háborúval kapcsolatos kijelentései enyhén szólva tudománytalanok, valószínűleg az a célt szolgálják, hogy indokolni próbálják autoriter politikáját.

2019. szeptember 05. Megbeszéljük - részlet 19.09.05. Stark Tamás
14:16
00:00

Furcsa kijelentéseket tett Orbán Viktor a demográfiai konferencián. Személyes véleménye szerint a népesség fogyása „azért lett európai probléma, mert Európa megvívott saját magán belül két kegyetlen polgárháborút. Ezeket az iskolában világháborúnak nevezik."

Stark Tamás történész a Megbeszéljük című műsorban tette helyre a fogalmakat. Van olyan ideológia, amely a két világháborút összemossa, egynek tekinti, mondván, hogy az elsőt lezáró békemegállapodások vezettek egyenesen a másodikhoz. Ez színtiszta történelemhamisítás.

A másik téves felfogás belső konfliktusokra vezeti vissza a világháborúkat, polgárháborúknak nevezi azokat. Akik így látják, nem veszik figyelembe a nemzetközi hatásokat, ők rendszerint populista, szélsőséges ideológusok. Minden bizonnyal azért teszik ezt, mert így próbálják magyarázni, hogy szerintük miért kell egy országban szigorú szabályokat hozni, miért kell az önálló gondolkodást visszaszorítani, a civil társadalmat megbénítani. Ha nincs „rend” jönnek a belső konfliktusok, aztán a polgár-, illetve világháború.

 
Népesedési konferencia
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Orbánnak az a kinyilatkoztatási is téves, hogy a népességfogyást a háborúk okoznák. Aki ilyeneket mond, az az ideológiát a tudomány és a tények fölé helyezi. A valóság az, hogy a háborúk után -az emberveszteség ellenére is- mindig nőtt a népesség. Egyfelől azért, mert a harcok elmúltával feléledtek a természetes emberi reakciók, másfelől azért, mert mindig megugrott az életszínvonal.

A népességfogyás, pontosabban a növekedés ütemének csökkenése XX. századi tendencia, amelynek számos oka, összetevője van. Ezt számottevően sem a háborúk, sem a politikai döntések nem tudják tartósan befolyásolni. Gondoljunk a Ratkó korszakra, vagy a Ceausescu érára. Visszaszorították a terhességmegszakítást, de csak átmenetileg nőtt a születésszám. A Gyes bevezetés 1976-ben hozott növekedést, de ez sem tartott sokáig. Még olyan kemény diktatúra, mint az észak-koreai sem tudott igazi eredményt elérni. Hiú ábránd tehát, amiről Orbán beszél, hogy majd állami intézkedésekkel megfordítják a tendenciát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Megbeszéljük
2019.09.05.
Műsorvezető: Bolgár György