„Klubrádió
Megbeszéljük...

Úton a harmadik birodalom felé?

16/09/2019 19:49

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

"Nácisztikus" jelekre hívta fel a figyelmet Béndek Péter filozófus, aki szerint Orbán Viktor minden ideológiát csak eszköznek tekint annak érdekében, hogy megtartsa a hatalmát.

2019. szeptember 16. Megbeszéljük - részlet 19.09.16. Béndek Péter
12:52
00:00

Amikor a rezsimek kifogynak a racionálisan átfogható gondolatokból, akkor előjönnek értelmetlen és kivitelezhetetlen ötletekkel, amelyekről ráadásul azt hiszik, hogy újak. Most éppen Békés Márton, az Orbán-rendszer egyik ideológusa beszél és ír olyasmiről, hogy hit az emberfölöttiben, az erős államban, a hagyományelvűségben. Ugyanez az ócska sóder folyt a csapból is a német háztartásokban a második világháború előtt – mondja Béndek Péter, konzervatív történész, filozófus.

Az Orbán-rendszer törvényszerűen eljutott egy olyan fázisba, amelyben az intellektuális alapvetése nagyon hasonlít ahhoz, amelyből a náci rendszer is indult. Az említett Békés Márton olyan könyvből idéz silány és veszélyes gondolatokat, amelyből Hitler kölcsönözte a harmadik birodalom megnevezést. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy Orbán Viktor kimondottan keresztény, vagy nemzeti lenne, mint ahogy liberális sem volt, csupán eszközként használ bármit, ami a hatalma megtartását segítheti – véli a filozófus.

Béndek Péter arról is beszélt Bolgár György műsorában, hogy miért nem működik jól az ellenzék. Azért, mert nincs egy szenvedélyesen átélt üzenete, amely identitásképző lenne. Nem mondja meg, hogy az embernek mitől lesz jobb az élete, ha az ellenzék kerekedik felül. Ezért nem is tud bizonytalan szavazókat megnyerni, vagy Fidesz-szimpatizánsokat átcsábítani. Ha látványosan erősödik egy párt, mint például a Momentum, akkor csak az ellenzéken belül rendeződnek át a viszonyok. Politikusaik vagy a Fidesz után mennek, fideszes üzenetekre reagálnak, vagy olyan köznapi bölcsességeket mondanak, amilyeneket bármelyik buszmegállóban bárkitől hallhatnánk – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemel kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2019.09.16. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György