„Klubrádió
Esti gyors

A NER klímaügyben se hagyja ki az ingyenpénzt – Rózsa Péter jegyzete

23/09/2019 18:02

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Az európai klímatervhez majd akkor csatlakozunk, ha ezért Brüsszel fizet. A NER nem hagy ki egy ingyen pénzes lehetőséget: bevágja a durcit, majd van az pénz, amivel kiengesztelődik. Csakhogy egyre több tagállam, nyilván a gazdagabb befizetők kezdik megunni ezt a zsarolást

2019. szeptember 23. Esti gyors / részlet, Rózsa Péter jegyzete (19.09.23.)
02:27
00:00

A Green New Deal azt jelenti, hogy nem kellene az unokáinknak levegő és vízhiány miatt tömegesen megbetegedni és meghalni. Ehhez a célhoz képest a hallgató mérlegelje, mit nyom latba az, amit egy-két EU-s tagállammal együtt például a magyar kormány mond, nevezetesen, hogy a gazdaságot aránytalanul megterhelné, ha 2050-re át kellene állnunk a teljes karbonsemlegességre.

Ez azt jelenti, hogy inkább töltődjön általunk is tovább a levegő szén-dioxiddal, füsttel, és más vegyi anyagokkal, szárnyaljon csak a gazdaság, még ha bele is döglenek az utódaink. Ez a bölcs keleti, a keresztény szabadsággal teli, nemzeti, illiberális, polgári és antiiszlamista kormány fundamentuma. Nem, nem a csakazértismindennekatagadása, bár látszólag erről van szó. Nem, itt – tegyük hozzá, itt is – az üzlet a lényeg.

Mert az európai klímatervhez majd akkor csatlakozunk, ha ezért Brüsszel fizet. Ez a tantusz akkor esett le, amikor kiderült, a bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen támogatja, hogy a helyzet megoldására Brüsszel átalakítási pénzalapot hozzon létre. Ebből finanszíroznák a szegényebb országok klímavédelmet szolgáló fejlesztéseit. A NER nem hagy ki egy ingyen pénzes lehetőséget: bevágja a durcit, majd van az pénz, amivel kiengesztelődik.

Csakhogy egyre több tagállam, nyilván a gazdagabb befizetők kezdik megunni ezt a zsarolást – elég volt, hogy a magyar kormány szép summát akasztott le a menekültek ellen emelt kerítésre és még többet akart kérni, ezek a tagállamok érthetően most már vonakodnának újabb sarcokat fizetni. Egyébként is azzal szembesülnek, hogy a Brexittel távozó Egyesült Királyság befizetését legalább részben pótolniuk kéne, így nincs kedvük több pénzt adni olyan kormányoknak, amilyenek Budapesten és Varsóban regnálnak – írja a napi.hu mai cikkében.

Amit az Unió pénzzel nem ér el, azt viszont mi kikényszeríthetnénk. Ha százezrek mennének el péntekenként a klímatüntetésre, ha a magyar társadalom végre a közöny és a belenyugvás helyett a következő nemzedék érdekében ott tolongana a pénznyelő automatává tett miniszterelnöki hivatal előtt, talán ennek a felelőtlen kormányzásnak lenne végre vége és nem az unokáinknak. Ez igazán jó üzlet lehetne nekünk. Sőt, nekünk csak ez lenne a jó.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2019. szeptember 23-i adásában hangzott el. (Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)

 

Tudja, hogy elkezdődött a 2019-es őszi túlélési gyakorlatunk? Ahhoz, hogy a Klubrádió tovább működhessen, a hallgatók támogatására van szükség. A részletekről itt olvashat.