„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: Orbán folyamatosan törvényt szeg

19/07/2019 10:34

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök évek óta megszeg egy törvényt, amelynek értelmében be kellene számolnia az Európai Tanács üléseiről - legutóbb a klímacél megvétózásáról.

2019. július 18. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (19.07.18.)
04:52
00:00

Szél Bernadett - ahogy a 24.hu beszámol róla - levelet küldött Kövér László házelnöknek, hogy tartassa be az országgyűlési törvényt, és szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon be az Európai Tanács legutóbbi üléséről, tételesen arról, miért vétózta meg a magyar kormány az Európai Unió 2050-es klímacélját.

Erre egyébként egy 2004-es törvény kötelezné a mindenkori miniszterelnököt, minden ET-ülés után be kellene számolnia az Országgyűlésnek. Szél Bernadett a Klubrádiónak elmondta: Kövér László is elismerte, hogy a miniszterelnök ezt nem tartja be, azonban megdöbbentő módon arra hivatkozott, hogy ez a kötelezettség a szokásjog szerint csak a legfontosabb ügyre vonatkozik. A képviselőnő tehát ebből is látszik, hogy a kormány nem tartja jelentős ügynek a klímavédelmet.

Kérdeztük a volt LMP-s politikust arról is, hogy az ENSZ menekültügyi jelentéstevője, Felipe Gonzales Morales, az e egyhetes magyarországi tapasztalatait összegezve a tranzitzónában rossz körülmények között tartott gyerekes családokról, kórházban ágyhoz bilincselt menedékkérőkről számolt be. Orbán Viktort pedig felszólította a még 2016-ban bevezetett "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" feloldására.

Szél Bernadett közölte: 671 ember akart tavaly valamilyen formában (menekült- vagy oltalmazotti) státuszt kapni, és az ő többségüket is elutasították. Nincsenek olyan emberek, akik tömegével akarnának Magyarországra jönni. Azonban emiatt a válsághelyzet miatt lehet kísérő nélküli kiskorúakat, családokat várakoztatni börtönszerű körülmények közt akár egy évig, különben csak egy hónapig lehetne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2019.07.18., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Kárpáti János