„Klubrádió
Reggeli gyors

Már nem tűnik olyan veszélyesnek a migránsozó Orbán

4/06/2019 10:50

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Eleget tesznek Manfred Weber kívánságának, hogy magyar részről ne támogassák a jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára – mondta a Die Weltnek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A hamburgi lapnak arról is beszélt, szerinte Magyarország tíz éven belül bevezetheti az eurót. A dpa arról ír, Németország több orvost képeztetne Magyarországon, magának. Az Euractive pedig azt elemzi, hogyan változott meg a V4 jelentősége német szemmel. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. június 04. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (2019.06.04.)
04:38
00:00
Enyhültek azok a berlini félelmek, hogy a visegrádi négyek (vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a határozatképességet megbénító, úgynevezett blokkoló kisebbséget fognak képezni az EU-n belül – írja az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál.

A cikk szerzője szerint a német politika alakítói most inkább arra törekednek, hogy megkeressék a közös pontokat Németország és a V4 között. Annak, hogy a visegrádiak csoportja, mint különálló entitás, az európai politikát illetően német szemüveggel nézve egyszerűen eltűnt a radarról, az az oka az EurActiv szerint, hogy a menekültügyi és a migrációs ügyek immár nem szerepelnek a hevesen vitatott, legégetőbb kérdéseket tartalmazó brüsszeli teendőlista élén.

Ezzel együtt az EU legnagyobb része el is távolodott a befogadási politikától a V4 álláspontja felé, vagyis gyakorlatias megállapodásra törekednek a harmadik országokkal a rendezetlen bevándorlás csökkentése érdekében, továbbá elvetik a kötelező elosztási kvótákat. Mindennek eredményeként a migrációs ügy körül csökkent az uniós országok közötti szembenállás.

v4
 
Visegrádi négyek
 

 

Teljesíti a Fidesz Weber kérését, nem szavaz rá

A hamburgi Die Welt interjút közöl Gulyás Gergellyel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ebben úgy fogalmaz: teljesítik Manfred Weber azon kívánságát, hogy magyar részről ne kapjon támogatást az ő jelölése az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Gulyás szerint az Európai Néppárt többsége ellenzi az illegális migrációt – ebben nyilvánvalóan igaza van –, illetve a többség azt is vallja, hogy az országok saját maguk dönthessék el, akarják-e a legális migrációt. Ez utóbbi állítás már erősen sántít, hiszen a szolidaritás elvének az érvényesítését a jobbközép Európai Néppárt is fennen hirdeti, azzal pedig igencsak nehéz lenne összeegyeztetni azt a szemlélelet, hogy ”ha te akarsz, fogadj be migránsokat, én nem”.

Na mindegy, szóval Gulyás Gergely az interjúban lelkesen azonosul ezzel az általa feltételezett néppárti állásponttal, és mindezt a tolerancia jeleként értelmezi. Szerinte a menekültpolitika ugyan uniós feladat, a migrációs politika azonban már nem, az a tagállamok illetékességébe tartozik. Úgy látja, van egy sor olyan tapasztalt európai néppárti politikus, kormányzati tapasztalattal is rendelkező, aki kész arra, hogy Weber helyett beüljön az unió központi végrehajtó testületének az elnöki székébe. Gulyás Gergely arról is beszél az interjúban, hogy véleménye szerint Magyarország tíz éven belül csatlakozhat az eurót használó országok övezetéhez.

 
Gulyás Gergely  Forrás: Facebook


 

 

Több orvost képeztetnének a németek Magyarországon

A szászországi orvoshiány leküzdésére irányuló intézkedéscsomagról számolt be drezdai keltezéssel a dpa német hírügynökség, és a tudósítást átvették egyebek közt olyan nagy példányszámú, nem szászországi német lapok is, mint a már említett Die Welt vagy a müncheni Süddeutsche Zeitung.

Hogy ez miért lenne érdekes magyar szempontból? Azért, mert a cikkből kiderül, hogy a probléma orvoslását részben magyar együttműködésben tervezik. Az eddigi kétszeresére – húszról negyvenre – növelik ugyanis a magyarországi orvosképzés támogatott német nyelvű helyeinek a számát, és ennek a finanszírozását átvállalja Szászország.

Nagy-Britannia, mint hűbérbirtok

„Donald Trump szerdán elhagyja partjainkat, de a trumpizmus velünk marad az elkövetkező hónapokban is, és nekünk tovább kell ellene küzdenünk” – írja a londoni The Guardian kommentátora az amerikai elnök nagy-britanniai látogatása kapcsán. Szerinte a trumpizmus támadást jelent egyebek közt a nők, a kisebbségek és az éghajlatváltozással szembeni küzdelem ellen.

„Brazíliától Magyarországig, Spanyolországtól Svédországig emelkedőben van a szélsőjobboldal, mégpedig Trump közvetlen bátorításával és legitimálásával” – olvasható a véleménycikkben, amelynek szerzője szerint brit földön is táptalaja van a trumpizmusnak.

Az amerikai elnök, valamint az ő személyesen felkent miniatűr másolata, Boris Johnson, ha ő lesz Theresa May miniszterelnök utódja, azzal az eshetőséggel fenyeget, hogy a Brüsszellel történő megállapodás nélküli brit távozás az unióból Nagy-Britanniát az Egyesült Államok hűbérbirtokává sorvasztja, ahol majd örömtüzeket gyújtanak a munkavállalói jogok, a fogyasztói jogok és a környezetvédelem ügyének elemésztése alkalmából – fogalmaz a kommentár.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. június 04., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János