„Klubrádió
Reggeli gyors

Édeskevés Tarlóstól egy környezetvédelmi biztos kinevezése

3/09/2019 12:47

| Szerző: Klubrádió

Legalábbis Király Dávid, a Republikon intézet várospolitikai szakértője szerint. Úgy véli, Tarlós István főpolgármester kényes helyzetben van, mert reagálnia kell a klímaváltozás globálisan is fontos kihívásaira, miközben a Fidesz hivatalos álláspontja erről annyi, hogy összeesküvésnek nevezi az egészet.

2019. szeptember 03. Reggeli gyors / részlet, Király Dávid (19.09.03.)
06:19
00:00

Környezetvédelemért és zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri biztost nevezett ki Tarlós István, a feladatot hétfői hatállyal Szabó József, a Főkert Zrt. vezérigazgatója látja el – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Erről kérdeztük Király Dávidot, a Republikon intézet várospolitikai szakértőjét.

Azt mondta: a zöld ügyek, a környezetvédelem olyan téma, amellyel a főpolgármester eddig vajmi keveset foglalkozott, de legkésőbb az európai parlamenti választás rávilágított, hogy világszinten fontos, kezdenie kell vele valamit. Azért is, mert legfőbb ellenfele, Karácsony Gergely kifejezetten zöld politikát folytat. Így most többet szólal meg Tarlós zöld ügyekről, de kérdés, hogy ennek 9 év után van-e relevanciája.

Tarlós István arról sokszor beszél, hogy 10 ezer fát ültettek, de arról nem, hogy számszerűen ennél többet vágtak ki, ráadásul emblematikus helyeken (mint a Kossuth tér, a Városliget, a József nádor tér), és az új fákat, zöldterületeket senki sem gondozza - hangsúlyozta Király Dávid.

A zöld programnak, klímavédelemnek a fák ültetése, megőrzése csak egy része. A környezetszennyezés egyik fő felelőse, a közlekedés ügyében nem volt előrelépés. Nincs korlátozás a dízeleknél, pedig Nyugat-Európában ez már sok nagyvárosban megvan, sőt, eljutottunk addig, hogy Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa. Ezért a szakértő szerint egy zöld biztos kinevezése másfél hónappal a választások előtt édeskevés.

A klímavédelem nem csak erre a választásra lett fontos téma, hanem mostantól megkerülhetetlen lesz, Európában az EP-választás ezt megmutatta. Tarlós kicsit nehéz helyzetben van, mert erre reagálnia kell, miközben a Fidesz álláspontja szerint a klímavédelem ügye „baloldali összeesküvés”. (Rogán Antal propagandaminiszter a hétvégén például gyakorlatilag kommunistának nevezte a zöldpártiakat – a szerk.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 3. kedd 07.35
Műsorvezető: Dési János