„Klubrádió
Reggeli gyors

Tarlós fenyegeti a fakivágások ellen tiltakozókat

24/07/2019 15:50

| Szerző: Klubrádió

Sok egészséges fát is kivágnának a III. kerületben egy útfelújítás részeként. Tarlós István főpolgármester leállíttatta a munkákat, mert érkezett egy feljelentés, de keményen odaszólt a tiltakozóknak.

2019. július 24. Reggeli gyors / részlet, Csala Péter (19.07.24.)
09:02
00:00

Tarlós István az indexnek mondta el, hogy leállította a felújítást, de „ha pontatlan a bejelentő információja, akkor majd szembe kell néznie a következménnyel, amit egy közhasznú beruházás leállítása jelent.”

Csala Péter, a fakivágások elleni akció egyik szervezője a Reggeli gyorsban elmondta: a feljelentést egy felháborodott polgár, egyszerű civil tette, ugyanis fel vannak háborodva, ha egészséges fákat akar kivágni a főváros. Mint mondta, Tarlós István válaszában szerepelt, hogy „egy magát civilnek mondó óbudai lakos” tette a feljelentést. Azt tudja, hogy a civil kitétel mostanában negatívnak számít bizonyos körökben, de reméli, az óbudai nem. Ami azonban ennél rosszabb: azzal kell számolnia a feljelentőnek, hogy „ráuszítják az államgépezetet” - tette hozzá.

 
 favágás (kép: pixabay)
 


Jelezte, ő is a környéken lakik, és csak az indexről tudták meg, hogy mégis elindul a májusra tervezett felújítás.  Eleinte 26 fa kivágásáról tudtak, 92 van az út mentén. A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a Szentendrei út a fővárosé, a mellette futó Vasút sor pedig a III. kerületé. Csala Péter azt mondta: nem stimmel a fapótlások száma és nem stimmel az se, hogy egészséges fákat kivágnának; úgy néz ki, a fák útban vannak. A vágásra megjelölés minden fát érintett, viszont amihez van engedély, az csak az említett 26 fa.

Ő amiatt aggódik, hogy ha a Főkert megvizsgálja, akkor „beteggé válik” a többi is, hiszen az a cég egyrészt máshol is egészséges fákat vág ki, másrészt függőségben van Tarlós hivatalától. A fák pótlása Csala Péter szerint jó üzlet, a cserét elég drágán számolják el, ugyanakkor a frissen ültetett fák egy része az egy évet sem éri meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors
2019. július 24., szerda 08.30
Műsorvezető: Rózsa Péter