„Klubrádió
Reggeli gyors

A tiltakozókra fogják a drágítást a Városligetben

10/07/2019 15:00

| Szerző: Klubrádió

Drágább lett az „útban lévő” fák átültetése 23 millió forinttal, a cég a Ligetvédőket okolja az eredeti áron 232 millió forintos beruházás drágulásáért. Moldován László VII. kerületi önkormányzati képviselőt kérdeztük, szerinte ráadásul szakszerűtlen is az átültetés.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az „útban lévő”, tehát a beruházást akadályozó fák átültetésére szerződött a Galapagos Zoo Service nevű céggel 2017-ben. 218 fát kellett volna átültetni 232 millió forintért, de a szerződést most 23 millió forinttal megdrágították, mivel a kivitelező szerint a Ligetvédők tiltakozása miatt a szerződéshez képest eltérő módon kellett elvégezni a munkát - vette észre a 444.

A Városliget Barátai blog szerkesztője szerint a cég szakszerűtlen munkája került sokba, nem „a Ligetvédők elleni védekezés”; Garay Klára biológiatanár a Klubrádiónak azt mondta, inkább meg kellett volna hallgatni őket a témában.

2019. július 10. Reggeli gyors / részlet, Moldován László (19.07.10.)
06:17
00:00

Moldován László VII. kerületi önkormányzati képviselőt is erről kérdeztük a Reggeli gyorsban. Számára rejtély, hogy a faátültető cégnek hogy keletkezhettek ilyen költségei, hiszen nem ők alkalmazták a biztonsági őröket, és nyilvánvalóan a rendőröket sem. Hivatalosan személyi, védelmi költségekre hivatkozva drágítanak.

 
 Forrás: a Ligetvédők Facebook-oldala
 

A ligetvédők passzívan tiltakoztak, semmilyen formában nem veszélyeztették a faátültető gépet vagy az azon dolgozó embereket. Sajnos csak nagyon kis ideig, maximum fél-egy napig késleltették a munkákat, ehhez képest durván túlzónak tűnik a 23 millió forint.

A ligetvédős tiltakozások egyik oka, hogy egy közparkban nem át kell ültetni a fákat, hanem telepíteni kellene.  Szerinte nyilvánvalóan nem szakszerűen végezték, hiszen ezt elő kell készíteni, ami akár egy év is lehet, illetve vannak olyan idős fák, amelyeket nem lehet átültetni, nem élik túl.

Egy-két fánál látták az előkészítés szándékát, de jó ideje mindent eltakarnak kordonnal, fekete kerítéssel, nem nagyon lehet követni a fák további életét. Amikor még látták, mi történik, nagyon rossz tapasztalataik voltak: 2017-ben az Állatkert területén átültetett 60 fából csaknem a fele elszáradt egy éven belül - közölte.

Moldován László június közepén lépett ki az LMP-ből, amelynek korábban budapesti elnöke és a párt etikai bizottságának vezetője is volt. Kilépését azzal indokolta, hogy az LMP összefogott Budapesten a többi ellenzéki párttal, köztük a DK-val is. A legfrissebb hírek szerint az októberi önkormányzati választáson elindulhat az erzsébetvárosi polgármesteri címért.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors 
2019.07.10. 07:35 
Műsorvezető: Rózsa Péter