„Klubrádió
Esti gyors

Polgárháborús helyzetben csak kényszerpályák vannak – Kárpáti Iván jegyzete

25/02/2020 17:45

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Abszurd dráma, hogy egy kétmilliós nagyváros minden ereje kell ahhoz, hogy öt pici művésszínházat megvédjen a NER koncepciótlan és határtalan szerzési vágyával szemben.

2020. február 25. Esti gyors-részlet/Kárpáti Iván jegyzete (20.02.25.)
01:21
00:00

Öt színháznak különleges védettséget ad Budapest, a Katona, az Örkény, a Radnóti, a Trafó és a Szabad Tér Színház működésébe nem lesz semmilyen beleszólása a kormánynak. Ennek az az ára, hogy ezeket a színházakat kizárólag a főváros finanszírozza ezentúl.

Mint Karácsony Gergely a Facebookon írta, utálatos helyzet, de nincs más választásuk. Lesznek színházak, amelyeknek vegyes marad a fenntartása.

Nem kérdés, hogy ebben a kvázi polgárháborús helyzetben csak kényszerpályák vannak, ahol a szabad alkotás maradék területeiért is közelharcot kell vívni. Jelzem, nevetséges néhány milliárd forintról beszélünk, miközben propagandára 150 milliárdot fog költeni a kormány a következő években. És az a város, ami ezermilliárdokat termel, még ezekért a fillérekért is házalni kényszerül.

Abszurd dráma, hogy egy kétmilliós nagyváros minden ereje kell ahhoz, hogy négy pici művésszínházat megvédjen a NER koncepciótlan és határtalan szerzési vágyával szemben. Közhellyé vált, hogy a rendszer és annak első számú alakítója képtelen a konszolidációra.

És ha már színház, emlékezzünk Macbeth szavaira: „ ... úgy benne vagyok a vérben, olyan messze, hogy átgázolni és visszafordulni egyformán nehéz”.