„Klubrádió

Demeter Szilárd LMBTQ-ideológiáról és „ugató” szélsőliberálisokról

20/02/2020 11:27

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

Azért ugatnak a szélsőliberálisok, mert konszenzust tudott teremteni - mondta a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Demokratának a Térey-ösztöndíj ügyéről. Arról is beszélt, hogy ki a magyar író; és, mint mondta, aki LMBTQ-ideológiát hirdet, azt ő „joggal” tolja ki minden párbeszédből.

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója tovább boncolgatta a ki a magyar író-kérdéskört a Demokratában, az interjúra a 24.hu hívta fel a figyelmet. Demeter Szilárd, ezúttal a homoszexuálisokat is beleszőve mondandójába, úgy fogalmazott:

„Mindazt a magyar írót, aki magyar olvasónak magyar nyelven ír, és az a szándéka, hogy az ő művét száz év múlva is magyarul olvassák, azt nemzeti írónak kell ilyen értelemben tekinteni. Azt az írót viszont, aki LMBTQ-ideológiát hirdet, és látszik, hogy az „újbeszél” komisszárjaként próbál a nemzeti kultúra létére törni, én is joggal tolom ki mindenféle párbeszédből”.

A sok vitát kiváltott Térey-ösztöndíj is szóba került, mely szerinte épp azért ütközött ellenállásba, mert nem mindenki akarja azt a konszenzust, amiről az ösztöndíj szól. Erről is idézzük a múzeumigazgatót, miniszteri biztost:

„Most először valami olyan történt, amit nagyon nem szeretnek a futóbolondok, és most a scrutoni értelemben vett futóbolondokra, a szélsőliberálisokra gondolok. Azért ugatnak ennyire, mert nekem sikerült elérnem, amit ők harminc éve igyekeznek megakadályozni: széles szakmai konszenzus, demokratikus folyamat alapján kijelölődött negyvenöt olyan középgenerációs szerző, akiket nem lehet kisajátítani sem egyik, sem másik oldalról.”

Demeter szerint a Nemzeti Alaptanterv „nagyon helyesen, már az egész Kárpát-medencére kitekintve” határozza meg, hogy mit kell átadni a következő generációnak, míg az ellenzők inkább egy olvasáskultúrával kapcsolatos érvelést folytatnak, amivel kapcsolatban Demeter úgy látja, hogy a fiatalok nem olvasnának többet attól sem, hogyha kortárs írókkal lenne tele a NAT.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd