„Klubrádió
Esti gyors

Mészáros Lőrincék újabb trükkje

12/02/2020 11:40

| Szerző: Klubrádió

Ha az egyik törvényt nem sikerül megkerülni, akkor megkerülik a másikat. Jöhetnek a jogi trükkök, az a lényeg, hogy dőljön a profit. Szél Bernadettnek ez szemet szúrt.

2020. február 11. Esti gyors - részlet 20.02.11. Szél Bernadett
05:56
00:00

Mészáros Lőrincék hol bányának, hol pedig anyagnyerő helynek nevezik a homokbányát, amelyet védett területen akarnak megnyitni. Egyik esetben természetvédelmi, a másikban vízvédelmi szabályok állnak az útjukban, egyelőre. Szél Bernadett független képviselő próbálja kideríteni a trükköket.

A felcsúti milliárdoshoz tartozó cégek a Tisza felső szakaszán építenek víztározó rendszert, ehhez a munkához van szükségük homokra, s ha már így van, miért ne nyitnának homokbányát. Bár a képviselő szerint semmi szükség új bányára, van éppen elég a környéken. Először olyan területet néztek ki, amely még a Natura 2000-esnél is erősebb védelmet élvez, tehát nem lehet csak úgy bányászni. Felmerült a törvénymódosítás lehetősége, hogy Mészáros azért mégis beindíthassa az üzletet, de Szél Bernadett úgy értesült, hogy erről nincs szó.

Másodszorra egy kevésbé védett területet néztek ki és immár nem bányának, hanem anyagnyerő helynek nevezték el a leendő homokbányát, mert azt könnyebb engedélyeztetni, de ott meg stratégiai vízkészlet van. Újabb trükköt kell tehát kieszelni. A független képviselő azt ígéri, tovább foglalkozik az üggyel.

Szél Bernadett arról is beszélt az Esti gyorsban, hogy célszerűnek látná egy erős zöld párt létrejöttét, miután ez a szemlélet egyre erősebb lesz. Az LMP és a Párbeszéd esetleges egyesüléséről azt mondta, hogy az ellenzéken belül mindenképpen hasznos az együttműködés, két kisebb alakulatnak kevesebb az esélye, mint egy nagyobbnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Bodnár Boglárka.

Esti gyors
2020.02.11. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván