„Klubrádió
Reggeli gyors

Római part – Hátrább a gáttal!

28/01/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió

Már nem közvetlenül a Duna partján építenének mobil gátat, hanem a víztől távolabb, a Nánási útnál egy védőfalat. Mit lép erre az ingatlanlobbi?

2020. január 28. Reggeli gyors - részlet 20.01.28. Máthé Zoltán
06:42
00:00

A főváros és Óbuda új vezetése a nyilvánosság teljes bevonásával szeretné eldönteni, hogyan oldják meg a Római part árvízvédelmét. Tarlós Istvánék amellett kardoskodtak, hogy a vízparton létesüljön egy mobil gát, feltehetően azért, mert az ártérben óriási házak, nyaralónak álcázott lakóparkok épültek és épülnének. Az oda költözők jómódú emberek, az ingatlanlobbi erős, -ahogyan Béres András III. kerületi alpolgármester fogalmazott- az rángatta a városvezetést.

E megoldás ellenzői szerint a partmenti gát építése rombolná a környezetet, ezen kívül műszaki problémák is adódnának. Sokkal egyszerűbb és jobb megoldásnak tűnik a víztől távolabb, a Nánási út - Királyok útja vonalában megépíteni egy védőfalat, amely képes biztosítani 55 ezer ember védelmét. Ebben a távolságban mintegy 2 méteres vízre lehet számítani, míg a partközelben 5 méteres árra kell készülni. A távolabbi védművet nem rongálná meg az uszadékfák tömege, vagy egy jeges árvíz sem. Arról nem beszélve, hogy meg lehetne őrizni a part természetközeli állapotát, ami azoknak is az érdeke, akik az ártéri lakóparkokban élnek. Az ártéri házaknak egyébként külön védelmet lehetne biztosítani a Dunához közelebbi kerítések vonalában a szokványos árvizek ellen.

Béres András elmondta, hogy ő maga is 10 éve küzd a mobil gát ellen, csakúgy, mint számos civil szervezet. Népszavazásokat kezdeményeztek az ügyben, de valódi párbeszédet nem sikerült folytatni a döntéshozókkal. Most minél több érintettet és szakembert vonnának be a munkába, hisz még csak a tervezés fázisánál tartanak. Számít az ingatlanlobbi ellenállására, de az mégsem járja, hogy néhány ember anyagi érdekét szolgálva irracionális döntést hozzanak, és tönkre tegyenek egy 4 kilométeres partszakaszt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.01.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János