„Klubrádió
Esti gyors

Füstbe ment milliárdok

10/02/2020 23:12

| Szerző: Klubrádió

A Mátrai Erőmű ismét állami tulajdonba kerül(t). A közelmúltban –papíron- Mészáros Lőrinc érdekeltségéé volt, aki a hírek szerint tekintélyes összeget vett ki a cégből.

2020. február 10. Esti gyors-részlet (2020.02.10. Tóth Bertalan-interjú)
03:55
00:00

Forró krumpli lett a Mátrai Erőműből – írja le a helyzetet Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Mészáros Lőrinc szabadulni akar tőle, miután körülbelül 10 milliárd forintot kivett a cégből, a nyilvánosságra került információk szerint. Most visszaállamosítják az erőművet, amelyik egyébként Paks után a legnagyobb, úgynevezett alaperőmű, az áramtermelés 17 százalékát biztosítja. Mindent összevetve körülbelül tízezer embernek ad munkát.

Tóth Bertalan úgy véli, hogy közérdekű adatigénylésekkel meg lehetne tudni, mi is történt. Az Esti gyorsnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy ehhez persze kormányváltásra lenne szükség, azután lehetne tisztán látni.

A visszavásárlás felvetheti a tiltott állami támogatás kérdését, amit az Európai Uniónak is vizsgálnia kellene. Az ügyletre költött közpénzt vissza kellene követelni. A miniszterelnök törekvése egy új magyar nemzeti tőkésosztály megteremtése, most pedig azt lehet látni, hogy amikor valami kötelezettsége támadna ennek az osztálynak, akkor azt már nem vállalja. A stratégiai jelentőségű erőműre ugyanis most költeni kellene.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Esti gyors
2020.02.10. 18:00
Műsorvezető: Dési János