„Klubrádió
Reggeli gyors

Leszavazták Tarlós gátját

30/01/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

Már biztos, hogy a Római part árvízvédelmét nem a korábbi koncepció alapján fogják megvalósítani. A vízparti mobil gát kockázatos lenne, a megépítése károsítaná a természetes környezetet.

2020. január 30. Reggeli gyors - részlet 20.01.30. Tóth-Kalló Éva
04:16
00:00

A Fővárosi Közgyűlés nagy többséggel döntött úgy, hogy elveti a korábbi városvezetés tervét, és nem építenek mobil gátat a Duna partján. A Római part árvízvédelmét a Nánási út – Királyok útja nyomvonalát követő védművel próbálják megoldani. A részletek úgynevezett közösségi tervezéssel, társadalmi párbeszéd után dolgozzák majd ki.

Civil szervezetek szerint a vízparti gát megépítése a környezet pusztításával járna, kockázatos lenne, és számos műszaki nehézséggel is járna. Tóth-Kalló Éva, a Civilek a Rómaiért tagja elmondta, hogy szeretnék a partot az evezős élet központjának tudni. Ellenállókból együttműködők lettek, miután a főváros új vezetése elállt a régi fideszes tervtől.

Számos érvet lehet sorolni az új elképzelés mellett. A víztől távolabb nagyobb biztonságot nyújthat a gát, könnyebben védhető a lakóövezet. Ám a konkrét terv kidolgozásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Például a talajvíz szintjét, azt, hogy ott fasorok vannak, kerékpárút vezet, stb.

A közgyűlés az árvízvédelem mellett másra is gondolt. A teljes hullámtér fejlesztésére is szeretnének tervet készíteni, a Csillaghegyi-öblözetet egységként akarják kezelni. A tervezésre, a kezdeti munkálatokra 1,9 milliárd forintot különítettek el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.01.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes