„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán tanácsadója: Aki fizet, beleszólhat

19/12/2019 19:02

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök kulturális tanácsadója, Szőcs Géza szerint sok kommunikációs zavar, félreértés volt a színházi törvény körül, de a fenntartónak joga van személyi kérdésekről is dönteni.

2019. december 19. Megbeszéljük - részlet 19.12.19. Szőcs Géza
23:33
00:00

Szőcs Géza volt kulturális államtitkár nem tartja etikusnak, hogy épp ő alkosson véleményt az oly sok vitát kiváltott kulturális törvényről, azt mondja, keveset tud a háttérről, az összefüggésekről. Azt viszont állítja, hogy az, aki fizeti egy színház fenntartását, személyi igényeket is meghatározhat. A miniszterelnök kulturális tanácsadója úgy véli, ennek az az alapja, hogy a kormány egy kultúrpolitika letéteményese, össznemzeti érdekekben gondolkodik. Lehetnek olyan erős tagjai, akik ezt a kultúrpolitikát meg is valósítják.

Egy színház fenntartásában, irányításában bonyolult autonómiák ütköznek központosító szándékkal, ez kényes egyensúly. Hogy a törvény mit hoz és mit visz, az később derül ki. Az Orbán-kormányt nem az agresszivitás jellemzi, mindig toleráns volt, erőszakkal nem mozdított el senkit a helyéről – mondta Megbeszéljük című műsorunkban Szőcs Géza.

Külön kiemelte a Gothár-ügyet, amellyel átszakadt egy tabu a kulturális területen. Ha valakinek baja van a rendezővel, az tüntessen ellene, vagy váltsa le, de ne hurcolja meg olyasmiért, ami már az Ószövetségnél elkezdődött. Egy olyan országban, amelyben a római jog szerint élünk, bemondás alapján, bizonyítékok nélkül nem szabad egy nagy művészt erkölcsileg tönkretenni, legéppuskázni – hangsúlyozta Szőcs Géza. Hozzátette, hogy fáj a szíve amiatt, ami Gothár Péterrel történik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2019.12.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György