„Klubrádió
Megbeszéljük...

KDNP: Pintér Béla miért ne lehetne színigazgató?

13/12/2019 05:53

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az állam a színházi előadásokba nem szólhat bele, az alkotói, művészi szabadság nem sérültet – mondja egy KDNP-s képviselő. Akkor miért szól bele az igazgató kinevezésébe? Erre nincs egyértelmű válasz.

2019. december 12. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Nacsa Lőrinc (19.12.12.)
13:19
00:00

Ami miatt a kulturális törvény ellen meghirdetett tüntetés szerveződött és amit korábban megjelentetett a sajtó ebben az ügyben, az nem igaz, például a Nemzeti Kulturális Alap nem szűnt meg – mondta Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő. A nyilvánosságra került irat munkaanyag volt, azt a kormány nem tárgyalta a politikus szerint. 

Miközben a hazai és külföldi színházi szakma demokratikus válsághelyzetről beszél, addig a képviselő szerződésről, a fenntartók közös döntéséről, merthogy a fenntartóknak szerinte felelősségük van. A Nacsa Lőrinccel készített interjúban óhatatlanul szóba kerül a Gothár-ügy, amelyet a politikus véleménye szerint Máté Gábor, az érintett Katona József Színház igazgatója nem jól kezelt.

Azt is hangsúlyozta, az új törvénnyel kapcsolatos kormánypárti magyarázatok között ott van, hogy csak a vegyes – egyszerre állami és önkormányzati - fenntartású intézmények esetében vetődik fel, hogy az állammal megállapodást kell kötni a közös működtetésről. Csupán egy szerződést akarnak kötni, amelyben egyébként szabályozni lehet a kinevezések jogát is. Miniszteri vétóról nincs benne szó, az államnak nincs átvilágítási, ellenőrzési jogköre. Nem sérülhet a művészi, alkotói szabadság. Különben pedig egyre több pénz jut a színházaknak – tette hozzá.

Bolgár György többször, következetesen feltett kérdésére, hogy miért akar beleszólni az állam a színházigazgatók kinevezésébe, a KDNP-s képviselő nem adott egyértelmű választ.

A hétfői tüntetés egyik szónoka Pintér Béla független színházi szakember volt, aki egyebek mellett azt mondta, hogy a jó színház ellenzéki, kritikus, ezért is kérdezte a műsorvezető, hogy ő lehetne-e az új törvény szellemében színigazgató. Nacsa Lőrinc mindenkit megnyugtatott: ha megfelelő szakmai pályázatot nyújt be, akkor igen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Megbeszéljük
2019.12.12. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György