„Klubrádió
A lényeg

Kiáll a színházai mellett a főváros

2/01/2020 09:21

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Önkormányzat most próbálja felmérni, hogy mennyi színházukat tudják saját erőből finanszírozni.

A Fővárosi Önkormányzat most próbálja felmérni, hogy mennyi színházukat tudják saját erőből finanszírozni, és melyekre kell állami támogatást kérniük a kormánytól, erre március elejéig van idejük – erről a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes beszélt a Reggeli Gyorsban.

A tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján ha egy fővárosi színház állami támogatásra szorul, kérelmet kell benyújtania, az illetékes miniszter és az önkormányzat pedig együtt határozza meg a közös működtetés szabályait, a támogatás mértékét és a vezetői kinevezés módját is. Gy. Németh Erzsébet kiemelte, hogy nem szeretnék, hogy a kormány bármilyen módon beleszóljon az igazgatók kiválasztásába, vagy akár abba, hogy milyen előadásokat lehet bemutatni.

A politikus szerint a kormány elsősorban a neki kedves színházakat támogatja majd. A főpolgármester helyettes hozzátette, hogy a főváros szeretné támogatni a független társulatokat is, annyi pénz viszont nem tudnak adni, amennyi eddig az állami forrás volt, ezért reméli, hogy az ellentmondó hírek ellenére a független színházak működési támogatásért is tudnak majd pályázni.