„Köszönjük,

Demeter Szilárd: Kis lukácsgyörgyök osztják az észt, újra lövetnének

25/02/2020 12:23

| Szerző: Index/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Demeter Szilárd ismét kifejtette, hogy kiket tart magyar írónak. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a mandineren beszélt "identitásváltó magyarokról", akikre nem érdemes közpénzt költeni. Ide sorolta a szerinte "újmarxista futóbolondokat", "kis lukácsgyörgyöket" is, akikről úgy véli, ha hatalomra kerülnek, "lelkiismeretfurdalás nélkül újból lövetni fognak".

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos korábban többször is beszélt arról, kit tart magyar írónak és kit nem. Ezúttal az index foglalta össze a mandineren megjelent publicisztikáját, amelyben ismét közölte: magyar író az, aki magyarul ír magyar olvasónak, és azt akarja, hogy száz év múlva is magyarok olvassák.

Azonban ezúttal hozzátette, szerinte azokat az írókat érdemes támogatni, akik "magyarhírűek" akarnak lenni – és amennyiben világhírűekké válnak, akkor is büszke magyarok maradnak.

Az általa identitásváltó magyaroknak nevezett írókról úgy vélekedett: "Őrájuk kár közpénzt költeni. Nem megtérülő befektetések". Ezután kifejtette, kiket tart identitásváltó magyaroknak. Egyrészt azokat a szerzőket, akiknek az anyanyelvük és a magyar kultúra börtön és nem lehetőség. Szerinte ők elsősorban külföldi figyelemre, elismerésre vágynak, más irodalom nagyságai szeretnének lenni. Véleménye szerint ezeket a szerzőket azonban csak felhasználják a külföldi kollégáik, amikor rájuk aggatják a "kelet-európai liberális" jelzőt.

"Vannak olyanok, akiknek sikerült megkapaszkodniuk, a futottak még kategóriában számon tartják őket elvtársaik. Akik, ha vissza akarják igazoltatni előítéleteiket, akkor előrángatják őket, a mieink szolgaian felmondják a leckét, azzal visszakerülnek abba a dobozba, amire az van írva: kelet-európai liberális. Mert a nyugati elvtársaiknak nem a közös gondolat, hanem származásuk okán fontosak. Mondjuk, meg is értem: hozzáadott értékük ennyi" – írja Demeter. Másrészt a múzeumigazgató-miniszteri biztos szerint az identitásváltó szerzők közé tartoznak az "újmarxista futóbolondok" is, akikre szerinte nem is érdemes szót vesztegetni. 

"Sok kis lukácsgyörgy osztja az észt. Csak hatalom közelébe ne kerüljenek – mert akkor ők mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül újból lövetni fognak. Hát engedtessék meg nekem, hogy ne akarjak velük szóba állni." – fogalmazott a korábbi Századvé-elemző, Tőkés László püspök, RMDSZ-politikus, európai parlamenti képviselő sajtófőnöke.