„Klubrádió
Megbeszéljük...

L. Simon csodálkozik Demeter nyilatkozatán

19/02/2020 12:05

| Szerző: Klubrádió

L. Simon László fideszes képviselőt, volt kulturális államtitkárt kérdeztük Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának egy kijelentéséről, amely szerint vannak olyanok, akik magyarul írnak, de nem magyar írók. Először arra utalt, kizártnak tartja, hogy Demeter ilyet mondott volna, aztán úgy reagált, ez komolytalan dolog, fölösleges vita.

2020. február 18. Megbeszéljük-részlet/Interjú. L. Simon László (20.02.18.)
20:13
00:00

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, kormánybiztos a Pesti Hírlapnak adott interjújában egyebek mellett azt mondta, az „exportra termelő” írók nem magyar írók, csak magyarul írnak, mert nem tudnak máshogy. Neveket ugyanakkor nem akart mondani, hogy ne okozzon botrányt. Erről kérdeztük L. Simon László fideszes parlamenti képviselőt, volt kulturális államtitkárt, aki nem hallott a kijelentésről, először úgy fogalmazott, kizártnak tartja, hogy Demeter Szilárd ilyet mondana, illetve csodálkozik a neki tulajdonított kijelentésen.

Egyébként azt mondta: erről nem érdemes beszélni, ez komolytalan dolog. Fölösleges vita azt mondani olyan írókról, akiknek komoly életművük van, hogy nem magyar írók – tette hozzá. De szerinte az is nevetséges, amikor Herczeg Ferencet azért akarják „kirekeszteni” a magyar irodalomtörténetből 2020-ban, mert volt egy írása, amelyben dicsérte Benito Mussolini olasz diktátort. (Műsorvezetőnk, Bolgár György szerint nem emiatt, hanem azért, mert nem elég jó, csak kellett találni egy polgári, jobboldali írót a Nemzeti alaptantervbe.)

L. Simon jelezte: emlékszik arra, amikor „Heller Ágnesék Kosztolányit ki akarták rekeszteni a magyar irodalomtörténetből”, mert voltak antiszemita írásai. Hozzátette: Füst Milánnak is voltak antiszemita megnyilvánulásai, és az, hogy ő zsidó származásúként mondott ilyeneket, nem kisebbíti kijelentései súlyát. Hangsúlyozta: a kettős mércét el kell kerülni. (A témában Gerő András történész szempontjait, Schein Gábor történész válaszát és a Füst Milán nevével szellemi páholyt működtető Magyar Zsidó Kulturális Egyesület reagálását itt olvashatják.)

Tusványos - Orbán Viktor előadása
 
L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Kérdeztük a képviselőt arról is, hogy a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány a kultúrtao helyett 1 milliárd forint támogatást kapott; állítólag ennek a szervezetnek a székhelyén több olyan cég van, amely L. Simon és felesége nevén van bejegyezve. A képviselő úgy reagált a támogatásra: hála istennek! Majd hozzátette: ő is olvasta az említett híreket, de nem tud ilyen cégről, nagyon jól szórakozott rajtuk.

Az alapítvány szerinte „nagyon szép szervezet”, amely azzal a céllal jött létre, hogy a kárpát-medencei, iskolán kívüli művészetoktatásban fontos szerepet töltsön be. Nagyon jónak tartja, ezért segíti a munkáját, de nem kap érte fizetést, nincs benne üzleti érdeke és nem tagja a kuratóriumának. Ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy minél jobban működjön, mert fontosnak tartja.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük-részlet/Interjú. L. Simon Lászlóval
2020.02.18. kedd, 16.10
Műsorvezető: Bolgár György