„Klubrádió
Megbeszéljük...

DK: felháborítóan bántak az MTA elnökével

5/06/2019 19:08

| Szerző: Klubrádió

Botrányos ülés volt az Országgyűlés kulturális bizottságában, ahova meghívták a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, de vita nélkül lesöpörték az ügyet a kormánypárti tagok – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

2019. június 05. Megbeszéljük / részlet, interjú Gréczy Zsolttal (19.06.05.)
13:15
00:00
Gréczy Zsolt szerint egészen felháborító helyzet volt. Közölte: az MTA elnöke, Lovász László, világhírű matematikus azért jött el a bizottság ülésére, hogy az Akadémia gazdálkodásával kapcsolatos vitán vegyen részt, tartott egy bevezetőt, majd majd megérkezett Cseresznyés Péter államtitkár, aki az összes, Lovász által ismertetett számot elkezdte cáfolni. Az Akadémia elnöke csak annyit mondott: ezek a kormány adatai.

Pósán László, a bizottság fideszes elnöke közölte, hogy elnapolná ezt a vitát – erre az ellenzéki képviselők elkezdtek tiltakozni, hiszen ott voltak az érintettek, határozatképes volt a bizottság. Ennek ellenére vita nélkül, normális párbeszéd nélkül lesöpörték az egészet az asztalról – mondta a szóvivő. Megjegyezte, akkor elkezdtek röhögni, amikor L. Simon László, a bizottság egy másik fideszes tagja, korábbi államtitkár azt mondta, nem akarnak megfutamodni a vita elől.

Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar tudomány jövőjéről van szó, elképesztő szükség lenne az MTA-ra, a műhelyeire a jelen és a jövő kihívásai miatt, de a kormányt semmi nem érdekli. Az új költségvetés már nem tartalmazza az MTA-nak járó összegeket, tehát noha még nem is szavaztak róla, a pénzt már elvették.

Az MTA közleményt adott ki az ülésen történtekről, amelyben azt írják: a 2015-2016-os munkájukról szóló beszámolót másfél éve benyújtották az Országgyűlésnek, a kormánynak korábban nem voltak észrevételei. Ehhez képest furcsának tartják, hogy a kormány képviselője megkérdőjelezte az abban szereplő adatokat.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük
2019. június 5., szerda 16.45
Műsorvezető: Bolgár György