„Klubrádió
Esti gyors

Csak fiatalosan – Szénási Sándor jegyzete

15/01/2020 18:22

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Éppen az egyetemisták, a jövő véleményformálói igyekeznek távol tartani magukat a Fidesztől, és ezt L. Simon László a tinédzser lányától tudja. A Fidesz számukra az apák pártja, az apák ellen pedig minden kamasz lázad. A Fidesz azonban harcba indult értük, a munkát pedig érthető módon a mai KISZ-re bízta. Hátha kitalálnak valami értelmes dolgot, amit nem nagyon kínos elmondani a fiataloknak. Szénási Sándor gondolatai következnek.

2020. január 15. Esti gyors-részlet/Szénási Sándor jegyzete (20.01.15.)
02:17
00:00

Régóta tudható, hogy a fiatal demokraták pártnevében sem a jelző, sem a jelzett szó nem fedi a valóságot, ám a kormányzó elit csak az önkormányzati választások után kezdett riadozni attól, hogy a fiatalok között növekvő mértékben illanhat el a sármja.

A demokráciát illetően a félelmeket továbbra is átengedi az ellenzékének. L. Simon László egyenesen azt mondta, hogy sajnos éppen az egyetemisták, tehát a jövő véleményformálói igyekeznek távol tartani magukat a Fidesztől, ezt az ő 2002-ben született lányától tudja, akinek a számára a párt elsősorban a hatalmat jelenti. Vagyis nem a folyton újrakezdődő jövőt, nem a magyarság leghívebb képviselőjét, az Európa határait védő végvári vitézt, nem a politikai becsület szobrát, sőt azt talán a legkevésbé. Édesapja, aki most csupán a parlament kulturális bizottságának az elnöke, de lehet, hogy e jegyzet megírása és felolvasása közötti időben már ismét államtitkár valahol, azt is megjegyezte, hogy a hatalom pártja egyben az apák pártja, az apák ellen pedig minden kamasz lázad.

Lényeg a lényeg: az apák harcba indultak a fiatalokért, és ezt a munkát érthető módon a KISZ-re bízták. És valóban, a Fidelitas elő is állt egy nagyszerű ötlettel: neked van már szelfid Kölcseyvel? – kérdezi a párt ifjúsági szervezete a zsengébb korosztályt az interneten, és azt ígéri, ha valaki lefotózza magát a költő emléktáblájával, plusz keres egy idézetet a képhez, nyerhet egy drónt, vagy egy Spotify-előfizetést.

Az üzenet világos: Kölcsey a múlt, a drón a jövő, sőt a jelen, ha a kettőt összekötjük, máris a Fideszre szavaztunk. Bár nem világos, miért.

Fejlesszük kicsit ezt gondolatot, hátha mégis kisül belőle valami. Jöjjön Petőfi pipája, Ady borospohara, József Attila kuglófja, egy műanyag, zöld, erdélyi hegyecske Wass Albert tiszteletére, és így tovább. Gyűljenek a szelfik, repkedjenek a drónok, teljen az idő, hátha közben az apák pártja kitalál valami értelmes dolgot, amit nem nagyon kínos elmondani a fiataloknak. De persze csak akkor, ha egy kegyelmi pillanatban megtalálja az elgurult Cavintonját.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. január 15-ei, szerdai adásában hangzott el.