„Klubrádió
Reggeli gyors

A fiatalok féltik a jövőjüket

2/01/2020 14:19

| Szerző: Klubrádió

Fordulat még nincs, de csökkent a közöny. A klímaváltozást bizonyító adatok főként a fiatalokat fogták meg, akik egyre kevésbé engedik, hogy felelőtlenül feléljék a jövőjüket.

2020. január 02. Reggeli gyors - részlet 20.01.02. Ürge Vorsatz Diana
12:56
00:00

2019-ben is romlott a klíma, de áttörést még nem hozott az év, vagyis még mindig nem ébredt rá az emberiség, hogy nagy a baj. Ürge Vorsatz Diana klímakutató, a CEU oktatója szerint, világszerte csökkent a közöny, valamelyest nőtt a tudatosság, de ez még kevés. Pozitív jel, hogy a választási kampányokba bekerült a téma. Az éghajlatváltozásról sok adat jelent meg, az ENSZ égisze alatt működő szervezet éves jelentése felkeltette a figyelmet.

A klímakutató szerint azonban nem ez volt a múlt év leglényegesebb mozzanata, hanem az, hogy ifjúsági mozgalmak indultak. A fiatal generáció már nem tűri, hogy feléljék a jövőjét.

Ami 2020-at illeti, a globális céllal még nincsenek összhangban a nemzeti vállalások, itt kellene előbbre lépni. A legnagyobb vállalatok az igazi kerékkötők, nélkülük a politika sem tud igazán lépni. Tudomásul kellene venni végre -mondja Ürge Vorsatz Diana- hogy a hagyományos iparágakról át kellene térni újabbakra. A fűtési mód korszerűsítésének még hosszú a megtérülési ideje, erre áldozni kellene a közös pénzből. Aztán itt a közlekedés. A tudatos emberek már megpróbálnak másképp viselkedni, de ha az autózásnak nincs racionális alternatívája, akkor nem tudnak mit tenni. Az újabban megjelent elektromos eszközök még veszélyesek, problémát okoznak, mert az autók uralják a városokat.

S hogy miként is néz ki Magyarország helyzete? A klímakutató szerint nálunk időnként és helyenként erősebb a légszennyezettség, mint Kína egyes nagyvárosaiban. Miközben Európa legtöbb országában már csökken a szennyezőanyagok kibocsátása, Magyarországon növekszik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.02. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes