„Klubrádió
Lég-Kondi

A szemét visszajár

14/06/2019 13:38

| Szerző: Klubrádió

Kontinens méretű szemétszigetek kezdenek kialakulni az óceánokon. Az nem megoldás, hogy világ egyik tájáról a másikra szállítják a hulladékot.

2019. június 12. Lé-kondi - részlet 19.061.12. Fórizs Mátyás
13:20
00:00

Amerika és Európa is igyekszik megszabadulni a szemetétől, ahelyett, hogy újrahasznosítaná. A fejlett világ az olcsóbb megoldást választja. A befogadó országok azonban nem tudnak, vagy nem akarnak megbirkózni a feladattal, a hulladék nagy részét a folyókba öntik, azok pedig besodorják az óceánokba. A legszennyezettebb folyók között van a Jangce, a Sárga folyó, az Indus. A nagy áramlatok egy helyre viszik a kidobott tárgyakat, így alakulnak ki a „fordított lakatlan szigetek”. A nagy csendes-óceáni szemétsziget Hawaii közelében akár 15 millió négyzetkilométeresre is duzzadhat.

Rendkívül veszélyes a műanyag hulladék. Percenként 2 millió zacskót dobunk ki. Évente 480 milliárd műanyag palackot. Ezektől úgy igyekszünk megszabadulni, hogy a fejlődő világba exportáljuk. Kína volt az egyik legnagyobb befogadó, de tavaly már visszakozott. Malajzia, Thaiföld még nem jutott el idáig. Legutóbb a Fülöp-szigetek elnöke, Duterte szólította föl Kanadát, hogy szállítsa el a konténerekben odaszállított szemetet.

A műanyaggal az a legnagyobb baj, hogy apró részecskékre töredezik, a halak így egyszerűen megeszik. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a tengeri halak fogyasztása milyen egészséges, nem tudjuk, hogy valójában a magunk szemetét is elfogyasztjuk. Arra pedig nem is gondolunk, hogy egész fajok halhatnak ki.

Az összeállítást a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Lég-kondi
2019. 06.12. 15:00
Riporter: Fórizs Mátyás