„Klubrádió
Reggeli gyors

Zölden jobb – Kampánynap a környezet védelméért

31/05/2019 13:01

| Szerző: Klubrádió

Az italos kartondobozok jó minőségű papírból készülnek, nagyon jól hasznosíthatók újra. Az első lépés a szelektív gyűjtés.

2019. május 31. Reggeli gyors - részlet 19.05.31. Baka Éva
05:17
00:00

Még azok is bajban lehetnek, akik egyébként tudatosan, szelektíven gyűjtik a hulladékot, amikor például egy tejes doboz kerül a kezükbe. Na ezt hová tegyem? Az Italos Karton Egyesülés azért szervez kampányokat, hogy segítsen, és azok figyelmét is felhívja, akiket különben nem nagyon érdekel ez a téma.

 
Klubrádiósok "beöltözve" Zölden jobb
Klubrádió
 

Baka Éva ügyvezető igazgató mondta el a reggeli gyorsban, hogy a tejes és gyümölcsleves dobozok 75 százaléka papír, méghozzá jó minőségű papír. Magyarországon egy évben körülbelül 580 millió(!) doboz kerül forgalomba, ezeknek csak 20 százalékát hasznosítják újra. Európában az átlagos arány 48 százalék. A dobozok anyagát többször is fel lehet használni, a papírból készülhet füzet, tojástartó, kartondoboz, sőt bútor is.

Az egyesülés akciójának célja a figyelemfelkeltés, az újra hasznosítás első lépése ugyanis a szelektív gyűjtés. Budapesten a papírgyűjtőbe, máshol a műanyagok mellé, a sárga kukákba érdemes tenni az elhasznált dobozokat. Nem kell kimosni, kiöblíteni, csak összetaposni, hogy több férjen a gyűjtő edénybe. Baka Éva elmondta azt is, hogy az egyesülést három nemzetközi cég hozta létre, amelyeknek nem csak a profit a fontos, hanem a környezetvédelem is, hisz még jó ideig szeretnénk itt élni a Földön, lehetőleg tiszta Földön.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András. Kiemelt kép: 168 óra.