„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Európa Kínában, Afrikában is szemetel

23/04/2019 11:58

| Szerző: Klubrádió

Azt gondoljuk magunkról, hogy tudatosak vagyunk, szelektíven gyűjtjük hulladékot. Ez nem egészen így van.

2019. április 23. Ötös - részlet 19.04.23. Simon Gergely
09:30
00:00

Pár éve még Kína volt a Föld egyik legszennyezőbb és legszennyezettebb országa -Indiával és az USA-val együtt-, a fővárosban „dobozos” levegővel mentek ki az emberek az utcára. Azóta rengeteget költöttek környezetvédelemre, bezártak szenes erőműveket, a még működőket szűrőkkel látták el. Ma már az energiatermelésben 30 százalék a zöldenergia aránya, elsősorban vízierőműveik vannak, de munkára fogják a napot és a szelet is. Ennek ellenére még mindig sok szennyezőanyagot bocsátanak ki.

 
Háztartási hulladék termelés világszerte (kg/fő/év);  
 

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország környezetkémikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína Európának is termel, vagyis, ha itt visszafognánk a fogyasztást, akkor az ott is érződne.

A magyarok egyébként tudatosnak tűnnek a hulladékkezelésben. Felmérések szerint a megkérdezettek háromnegyede külön gyűjti a műanyagot, kétharmada a papírt. Ezt mondják az emberek, de a valós számok azért nem ilyen kedvezőek. Európában az utolsók között kullogunk.

Külön kérdés az e-hulladék, vagyis az elromlott, lecserélt számítógépek, telefonok, egyéb elektronikai eszközök kezelése. Ezek jórészt itthon maradnak. Nem is volna szabad exportálni ilyesmit, e tekintetben a britek állnak rosszul, tőlük sok hulladék kerül ki, főként Afrikába, ahol aztán rengeteg probléma adódik abból, hogy nem megfelelően dolgozzák fel a digitális szemetet. Az üzemek környékén szennyezett a föld, de még az állatok is, a hulladék égetésekor keletkező káros anyagoktól.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.