„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Jön a szmogos időszak

22/10/2019 15:07

| Szerző: Klubrádió

Mi is a szmog, hol, hogyan alakul ki, milyen veszélyei vannak? Egyáltalán mióta van szmog? Rendhagyó földrajzóra az Ötösben.

2019. október 22. Ötös - részlet 19.10.22. Vizy Zsolt
12:09
00:00

Füst és köd. Ebből a két szóból áll össze az általunk is ismert szmog kifejezés. Nagy-Britanniában kezdték el kutatni a keletkezését, 1905-ben írták le tudományos vizsgálatok alapján. A legnagyobb tragédiát 1952-ben okozta Londonban, amikor 4000 ember halt meg, utóhatásai később még 8000 ember életét követelték. Vizy Zsolt földrajztanár magyarázta el az Ötösben, milyen jelenséggel is van dolgunk.

A londoni típusú szmog a széntüzelés miatt alakult ki, ami akkoriban egyeduralkodó volt az erőművekben és a háztartásokban. A szén kéntartalma égetéskor kén-dioxiddá alakul, a magas páratartalom miatt savas kémhatású lesz a levegő, és ez a légzőszervekbe jutva a korommal, porral együtt iszonyú betegségeket, sokszor halált okoz. Ez a fajta szmog a dolog természeténél fogva a téli időszakban alakul ki.

A másik a Los Angeles-i típusú szmog. Ez magasabb hőmérsékleten, tehát inkább nyáron fordul elő, és jellemzően a gépkocsik okozzák. A kipufogógázban lévő nitrogén-oxidok hasítják az oxigén kétatomos molekuláit, így ózon keletkezik, vagyis háromatomos oxigénmolekulák jelennek meg földközelben. Az ózon a sztratoszférában nagyon hasznos, sőt létfeltétel, mert szűri a káros sugarakat, de földközelben veszélyes. Erősen mérgező, fejfájást, rosszullétet, ájulást okoz. Európában tipikusan Athénra jellemző, ott uralkodnak olyan időjárási körülmények, amelyek miatt könnyen kialakulhat.

Budapesten mindkét fajta szmog előfordulhat. Még sok helyen fűtenek fával, szénnel, amikor magas a légnyomás, a várost megüli egy hideg légpárna, a levegő felfelé nem tud áramlani, szélcsend van, akkor a levegőben összegyűlik a kén-dioxid, a korom, a por. A közlekedés rossz hatása is érezhető, több kilométeres kocsisorok alakulnak ki, ömlik a levegőbe a kipufogógáz. Az ember azt gondolná, hogy vidéken tisztább a levegő, ami nagyjából igaz, de például az Északi-Középhegységben számos szegény település van, nem csak szénnel, de szeméttel is fűtenek, ha egy-egy völgyben megül a levegő, ott is kialakulhat szmog.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
1019.10.22. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő