„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Kizárt, hogy a 22 éves egyetemista alkalmas helyettes államtitkárnak”

5/12/2019 07:24

| Szerző: Klubrádió

Sem a még joghallgató, Rácz Zsófia helyettes államtitkári kinevezését, sem az ahhoz tervezett jogszabály-módosítást nem tartja szerencsésnek Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter.

2019. december 04. Megbeszéljük-részlet/Interjú Bárándy Péterrel 1.rész (19.12.04.)
04:25
00:00

Nem elfogadható, hogy valaki 22 éves korában helyettes államtitkár lesz, a politikai igazgatási feladatok ellátáshoz ugyanis kell bizonyos ismeretanyag, érettség, kialakult szervezőképesség, ami huszonévesen, mondhatni, kizárt, hogy meglegyen – mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. Hangsúlyozta azonban, hogy más területeken természetesen az egészen fiatalok is kimagasló teljesítményekre lehetnek képesek.

A neves ügyvéd, aki a kétezres évek elején működött a Medgyessy-kormány tagja volt, annak kapcsán nyilatkozott, hogy Rácz Zsófia joghallgatót az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárává nevezik ki. Az egyetemista az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős posztot kapja a tárcánál, amit Novák Katalin államtitkár jelentette be december 4-én a Facebookon.

Bárándy Péter szerint nem kevésbé lényeges kérdés, hogy ha ehhez a kinevezéshez még jogszabályt is kell módosítani, akkor megint személyre szabott jogi szabályozással állunk szemben, ami a tulajdonképpen a jog tagadása. A jog ugyanis az állami cselekvés kerete, és nem olyan eszköz, amelyet a vágyaink szerint módosíthatunk. Különben azt kell mondani, hogy a jogról, mint olyanról leszokunk – de ezt még a mostani hatalom sem mondta ki – tette hozzá.

A 24.hu úgy értesült, hogy a kormány a még diploma nélküli jelölt kinevezése érdekében átírná az államtitkárok kinevezésének szabályait A portál szerint a kormány szándéka az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári poszt megreformálása, hogy akár a diplomaszerzéshez szükséges életkornál fiatalabbak is betölthessék a tisztséget.

Információk szerint Rácz Zsófiára  Novák Katalin egy New York-i konferencián figyelt fel. Rácz Zsófia – aki a Fidelitas elnökének választott Illés Boglárkát követi a helyettes államtitkári poszton – korábban Magyarország ENSZ ifjúsági küldöttje volt, nemrég tért vissza Washingtonból, ahol féléves ösztöndíjprogramban vett részt. Dolgozott politikai elemzőként is, a Fidesz-közeli Alapjogokért Központnál.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2019. december 04., szerda 17.35
riporter: Bolgár György