„Klubrádió

Nemzőképtelen férfiaknak indítanak nemzeti programot Káslerék

20/11/2019 15:20

| Szerző: hvg.hu

Tart a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza – tudta meg a hvg.hu.

Az Orbán-kormány családvédelmi intézkedései ellenére sem születik elég gyerek, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már hónapok óta dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely a „férfiak meddőségének visszaszorításáról” szól; a hvg egy névtelenséget kérő, minisztériumhoz közeli forrása szerint a javaslat szeptemberre már körvonalazódott.

Kásler Miklós viszi a kormány elé, de azt nem tudni, hogy Orbánék mikor dönthetnek a tervek szerint kormányhatározatba rögzített új egészségpolitikai célkitűzésről – közli a portál. Az elmaradhatatlan „nemzeti” előtaggal Nemzeti Humán Reprodukciós Programnak keresztelt javaslat átfogóan kezelné a problémát, így célkitűzései a következők:

– fel kell tárni a férfi meddőség különféle, így életmódbeli és környezeti okait,
– megelőzéssel tenni az egyre növekvő terméketlenség ellen,
– ha lehetséges, a „nemzőképesség visszaállításával” megoldani a problémát,
– így növelni a gyermekvállalás, a születések számát.

A hvg arra is felhívja a figyelmet, hogy az Emmi-nek a Nemzeti Humán Reprodukciós Programról szóló javaslatában nem kozmetikázható adatok szerepelnek, hanem az, hogy a „kormány intézkedései ellenére tavaly a magyar népesség 41 300 fővel fogyatkozott, és 90 ezer alá csökkent a születő gyermekek száma”. Vagyis továbbra sem születik elég gyerek, és sokszor egészségügyi okból, ugyanis Magyarországon is növekvő tendenciát mutat a meddő párkapcsolatok aránya. 

A magyarok egészségi mutatói köztudottan a legfőbb területeken rosszabbak az uniós átlagnál, ráadásul a férfiak egészségi állapota jóval rosszabb, a különféle kockázatok esetükben magasabbak, mint a nőknél. Ha a tervezet átmegy, akkor viszont Kásler Miklós tárcája már kifejezetten azért is ösztönözné a férfiak egészségesebb életmódját, mert ennek eredményeképpen a termékenység is javulna – tették hozzá a cikkben.