„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ötven színésznő állt ki a játék szabadságáért és a Színművészetiért

23/12/2019 21:06

| Szerző: Klubrádió

Színésznők énekelték el közösen Weöres Sándor A célról című versét, hogy kiálljanak a Színművészeti és a játék szabadsága mellett. Fullajtár Andreát kérdeztük a kulturális törvényről, és arról, hogy a kormányoldalnak se lesz jó, ha csak az ő kultúrája marad meg.

2019. december 23. Megbeszéljük / részlet, Fullajtár Andrea (19.12.23.)
13:01
00:00

Egy videót tett fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalára, amelyen színésznők éneklik Weöres Sándor A célról című versét (Selmeczi György zenéjére), a Színművészeti és a játék szabadsága mellett kiállva. Mások mellett Borbély Alexandra, Für Anikó, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Molnár Piroska, Nagy-Kálózy Eszter, Ónodi Eszter, Pogány Judit, Pokorny Lia és Udvaros Dorottya és részt vett a vers közös éneklésben. 

A videó előzménye, hogy kormánypárti politikusok és médiájuk a Gothár-ügyet felhasználva egész intézményeket támadtak, köztük a Katona József Színházat és a Színművészetit is, annak ellenére, hogy elküldték Gothár Pétert.

Mi Fullajtár Andreát kérdeztük, aki a produkció ötletadói között volt. Elmondta, egy színházi intézeti tanári értekezleten merült fel, hogy örömkampány jegyében álljanak ki minél többen az alma materük mellett. Olyanok is szerepelnek a listán, akik nem voltak ott, de szeretnék, hogy a nevük megjelenjen. Szerinte a vers arról szól, hogy van egy belső késztetésük, egy ügy, amelyet sokszor nem tudnak szavakba önteni, és mégis ott van benne.

Azt mondta: a kulturális törvény művészeti csomagolásba oltott politikai húzás, az ellenzéki önkormányzatokat büntetik, amibe belekerül a kultúra maradék függetlenségének a felszámolása, vagy legalábbis annak a szándéka.  Reméli, hogy nem lesz akkora hatása, mint amekkorát akarnak rombolni. Érthetetlenül besároztak egy csomó intézményt egy olyan zaklatási üggyel, amelyben már lefolytatták a vizsgálatot és következménye is lett. Emiatt az ügy miatt támadják a Katonát és a Színművészetit is.

A kiállás erejében bízik, ahogy a tüntetésen is a sok ember jelenlétének hírére, ennek hatására puhítottak a törvényjavaslaton. Bizonyos demokratikus eszközök használata talán csak elérhet addig, hogy a döntéshozók finomítsanak. Főleg a független színházaknál komoly kulturális veszteség lehet, de ennek a kommunikációja elég hangosra sikerült nemcsak Magyarország-, hanem Európa-szerte – mondta Fullajtár Andrea. Szerinte ha a kormány csak a saját maga által elfogadott kultúrának hagy teret, akkor fojtogató légkör alakul ki, az megdögleszt minden jó, kreatív energiát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook/Színház- és Filmművészeti Egyetem

Megbeszéljük...
2019. december 23., hétfő 16:45
Műsorvezető: Szénási Sándor