„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nyomorba taszított kultúra

26/01/2020 10:30

| Szerző: Klubrádió

TGM: A magyar értelmiség úgy döntött, hogy beavatkozása a közéletbe értelmetlen és reménytelen.

2020. január 25. Hetes stúdió - 20.01.25. Kultúra/Váradi Juli
12:43
00:00

Kivéreztetés. Ez a fogalom jellemzi a legjobban azt, ami a magyar kultúrában folyik. A hatalom célja az autonómia megszüntetése, a kivéreztetés, hogy aztán párhuzamos intézmények jöjjenek létre, amelyeket már hűbéresek, illetve lojális vezetők irányítanak. Nem arról van szó, hogy nincs pénz kultúrára. Van, de aki kapja, annak tudnia kell, hogy az Orbán Viktortól érkezik. Mindenki neki, nekik legyen hálás. Bozóki András volt kulturális miniszter úgy látja, hogy a művészeket ilyen alamizsnákkal nem lehet megvásárolni. Hiába cél az elhallgattatásuk, az nem fog sikerülni.

Tamás Gáspár Miklós filozófus meglehetősen sötét képet festett a kultúra állapotáról, az értelmiség lehetőségeiről. Emlékeztetett arra, hogy Boross Péter korábbi miniszterelnök –akinek nagy tekintélye van a mostani kormány körében- épp minap fenyegette meg azokat az egyetemeket, amelyek nem a „megfelelő” ideológiát terjesztik. TGM arról is beszélt, hogy megfenyegetnek, kompromittálnak embereket, ösztöndíjakat hoznak létre, amelyek célja látszólag például az írók segítése, valójában az írók ellen vannak.

Kevesebb szó esik róla, de fontos, hogy lepusztult a kultúra infrastruktúrája is. Magyarországon nincs műemlékvédelem, egyszerre van bezárva több jelentős múzeum, könyvtár, egyebek között Orbánnak a Várba költözése miatt. Művészek, értelmiségiek nyomorognak. A cél egyértelmű: a választások előtt el kell hallgattatni az értelmiséget.

Tamás Gáspár Miklós szerint a magyar értelmiség szép hagyománya, a hatalommal szembeni ellenállás, a távolságtartás, a függetlenség elveszítette jelentőségét. Ez a réteg úgy döntött, hogy beavatkozása a közéletbe reménytelen és értelmetlen. A filozófus azt mondja, ezen nincs mit csodálkozni, amíg az ellenzéknek egy programja van, nevezetesen, hogy szavazzuk le Orbán Viktort, aztán majd lesz valami. Persze ez is több, mint a semmi.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Az "erőközpont" a Petőfi Irodalmi Múzeum. Fotó: MTI/Mónus Márton.

Hetes stúdió
2020.01.25. 15:00
Riporter: Váradi Júlia