„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony a kéményseprőket is beveti a koronavírus ellen

25/03/2020 00:57

| Szerző: Klubrádió

Külföldi kapcsolatain keresztül is megpróbál plusz védőfelszereléseket szerezni a főváros, jövő héten nagyobb mennyiségű védőmaszk érkezik Budapestre, és önkormányzati cégek dolgozóit is átvezénylik a járvány elleni védekezésre – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus szerint, amikor a kormány nem tud elég védőfelszerelést biztosítani Budapestnek, a főváros maga is lép a járványhelyzet megoldásért, ami amúgy nagyon nagy luykat üt a főváros költségvetésén.

2020. március 24. Megbeszéljük-részlet/ Karácsony Gergely /2020.03.24.
13:11
00:00

Újabb másfélmillió védőmaszkot rendelt a Fővárosi Önkormányzat Kínából, a szállítmány várhatóan hétfőn érkezik meg, és abból a kerületeket is megpróbálják segíteni. A hasonló beszerzésekhez a főváros a nemzetközi kapcsolatait is mozgósítja – mondta a Klubrádiónak Karácsony Gergely főpolgármester. Hozzátette, a fővárosi szociális intézményeknek, valamint a szociális ellátásban résztvevő civil szervezeteknek hétfőn is osztottak ki védőfelszereléseket.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
Karácsony Gergely Fotó:
 MTI/Mónus Márton
 

Karácsony szerint a védekezés, illetve a járványhelyzet rengeteg pénzbe kerül a fővárosnak és országszerte minden önkormányzatnak, amelyek költségvetésébe nagy lyukat fog ütni a mostani időszak. Csak Budapesten, és csak a közösségi közlekedésben napi 200 millió forint jegybevétel kiesése van a városnak. Az új maszkokat a Főváros fizeti, aztán valahogy majd elszámolnak a kerületekkel, de most nem ez a legfontosabb, hanem az emberéletek – fogalmazott.

A járvány elleni védekezéshez egyes önkormányzati kapacitásokat is átcsoportosítanak, így a fővárosi rendészet és az ellenőrzéseit átmenetileg szüneteltető kéményseprő vállalat is beszállt a kerületi idősellátásba. A fővárosi cégek jelenleg harminc-negyven átvezényelt gépkocsival segítik a munkát.

Az elkövetkező hónapok – tehát nem csak hetek – rendkívül kritikusak lesznek a budapesti egészségügyi ellátás szempontjából is – hangsúlyozta a politikus, aki ismét felhívta a figyelmet, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, mert a járványt megállítani ugyan nem lehet, de lassítani igen, ami nagyon sok ember életét mentheti meg.

Energia - Kéményseprők - Kezdődik a fűtési szezon
 
 Archív/Átmenetileg szünetel az ellenőrzés  MTI Fotó: Kovács Tamás
 

Arról, hogy a járványhelyzet idején milyen a kormánnyal való együttműködésük, a főpolgármester azt mondta, jobban örülnének, ha több információt kapnának, és a nagypolitikai döntésekről is van véleménye, de nem akarja kiélezni a politikai vitákat, mert ebben a helyzetben szerinte mindenkire szövetségesként kell tekinteni. A főváros is a megoldásban érdekelt, éppen ezért lép önállóan is, ha például a kormány sem tud védőfelszerelést biztosítani a hajléktalan ellátásban dolgozó önkormányzati alkalmazottaknak. Nem kell sírni, csináljuk a dolgunkat – fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester beszélt a színháztörvény keddi parlamenti módosításáról is, amellyel a kormány lényegében magához vonja több budapesti színház felügyeletét, illetve azok vezetőinek kinevezési jogát. Ezt azokkal az intézményekkel teszi meg, amelyeket teljes egészében az állam finanszíroz. Karácsony szerint ez rossz helyzet, de a főváros nem tudná minden színházának állni a költségeit, Hozzátette, nekik az a dolguk, hogy a forrásaikat a politikailag legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő fővárosi színházak támogatására fordítsák.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel
2020. március 24., kedd 17.15
ripoeter: Bolgár György