„Klubrádió
Esti gyors

Mi a koronavírus haszna?

24/03/2020 11:14

| Szerző: Klubrádió

Megváltoznak a vásárlási szokásaink, felelősebben fogunk gazdálkodni, kevesebb lesz a hulladék, ésszerűbbé válik a nagy gyárak termelésének szervezése.

2020. március 23. Esti gyors - részlet 20.03.23. Horváth István
05:45
00:00

A mostanihoz hasonló válságok, nagy sokkok, változások általában jó alkalmat adnak arra, hogy az emberek megpróbáljanak jobbak lenni – mondja Horváth István, az Óbudai Egyetem tanára. Azonban közgazdász lévén ennél kevésbé fennkölten, egészen gyakorlatiasan is kifejtette a gondolatot az Esti gyorsban.

Most, hogy tapasztaljuk, mit is jelent a hiány, hogy valami nem kapható a boltban, nyilván meg kell változtatnunk a vásárlási szokásainkat. Azt a fogalmat, hogy „szűkösség” eddig tanítani is nehéz volt az egyetemen, hisz a diákok nem értették, nem tapasztalták. A mai állapotok hatására tehát felelősebb magatartást tanúsítanak majd az emberek.

Sokaknak csökken, illetve átmenetileg kiesik a keresete. Ezt bepótolni nemigen lehet, marad tehát a takarékoskodás. Egyre jellemzőbb lesz a tervezett vásárlás, a tudatos beszerzés és elmaradnak a hirtelen jött ötletek, az úgynevezett önjutalmazó bevásárlások. Csökken a pazarlás.

Feltehetően kevesebb ételt dobunk majd ki. Ezzel kevesebb energiát, erőforrást, munkaerőt fogunk elpazarolni. És például az autógyárak leállása is figyelmeztet valamire: át kell gondolni a beszerzési láncokat, hisz ezek alapvetően nem azért szüneteltetik a termelést, mert annyi dolgozó betegedett volna meg, hanem azért, mert nem érkezik alkatrész, alapanyag.

Horváth István tehát úgy véli: egy kicsivel tudatosabban élünk majd a koronavírus után.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Esti gyors
2020.03.23.
18:00 Műsorvezető: Hardy Mihály