„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Nem víruspártiak vagyunk, csak nem akarunk teljhatalmat adni

23/03/2020 19:58

| Szerző: Klubrádió

Nem vagyunk víruspártiak, mi is meg akarjuk védeni az embereket a vírustól, csak nem akarunk korlátlan felhatalmazást adni korlátlan ideig, mert ez felháborító – mondta Magyar György ügyvéd.

2020. március 23. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.03.23.)
10:35
00:00

Magyar György ügyvéd egy petíció egyik aláírója, amely már 60 ezer aláírás fölött jár. Az első aláírók szinte mind szakmabeliek, köztük ügyvéd, volt ombudsman, volt bíró, alkotmányjogász. A Megbeszéljükben Magyar György azt mondta, ezt olyan demokraták kezdeményezték, akik úgy látják, elértünk egy határhoz, nagyon nagy baj van, koronavírustól függetlenül is azt érzik, hogy a demokrácia és a jogállam „a halálán van”.

Úgy fogalmazott: az úgynevezett felhatalmazási törvény elfogadásával a parlament öngyilkossága lenne, ha vállalná, hogy partvonalon kívülre helyezi magát. Egy jogállamban a parlament legfontosabb szerepe a jogalkotáson túl a végrehajtó hatalom kontrollja, ez szűnne meg, ha ebben a formában fogadnák el a törvényt. A petíciónak is az lényege, hogy a parlament őrizze meg azokat a jogosítványait és jogosultságait, amelyeket az alaptörvény garantál, mert nincs az a veszélyhelyzet, hogy ez a kontroll megszűnjön.

Azzal kapcsolatban, hogy mire lehet felhasználni ezt a túlhatalmat, rosszak a tapasztalataik – mondta. Az elmúlt időszak jogalkotása arra mutatott sok példát, hogy a hatalom erőből politizál. Szerinte már a jogalkotás vált jogellenessé az egyeztetések, a szakma figyelembe vétele nélkül, így a hatalom a kétharmadával nem él, hanem visszaél, olyan jogot alkot, amilyet csak akar. És ezt fejeli meg a felhatalmazási törvénnyel úgy, hogy kontrollt kizárva, korlátlan hatalmat akar adni magának korlátlan ideig.

Magyar György hangsúlyozta: a vírus világprobléma, de még senki sem vette a bátorságot, hogy ezt használva a hatalmát véglegesítse. A törvénytervezet szerint például a kormány belenyúlhat az időközi választásokba, a népszavazásokba (ezt meg is említik), „büntetni rendeli” azt, aki meg akar szólalni koronavírus-ügyben.

Ez már a diktatúra felé mutat, ezt szerinte „meg kell állítani ugyanúgy, mint Arturo Uit”; nagyon rosszak az előképek. Az állampolgárok a parlamenten keresztül is látják, hogy mi történik az országban, és ha az ország háza nem szólalhat meg, akkor a társadalom se tud semmiről, vakon kell követnie azokat a rendelkezéseket, amelyek nemcsak a válsághelyzet kezelése, hanem a hatalom megerősítése és véglegesítése irányába mutatnak.

Műsorvezetőnk, Szénási Sándor felvetette: ha nem lenne ez a törvénytervezet, akkor 15 naponta meg kellene erősíteni a különleges jogrendet, a veszélyhelyzetet, de mivel a parlament kétharmada fideszes képviselőkből áll, ezt úgyis megtennék. Magyar György azt mondta: a választási rendszer torzításaira, arra, hogy lehet 47 százalékból 68 százalék, nem térne ki külön. Valóban nincs sok lehetőség, értelemszerűen nem mehetnek utcára az emberek a vírus miatt, marad például a petíció, hogy felhívják a társadalom figyelmét erre a helyzetre. Szerencse, hogy nem jött létre a négyötöd – mondta, és fontosnak nevezte, hogy egy nap alatt több mint 60 ezren támogatták az aláírásgyűjtésüket.

Magyar György arról is beszélt, hogy nagyon sokan maradtak otthon a vírus miatt, az emberek félnek a vírustól, de attól is félnek, hogy valaki ezt a helyzetet valaki a saját javára akarja használni. Meg kell találniuk egymást, nem hagyhatják magukat, mert attól még, hogy a parlament elveszíti a szerepét, gondolkodó embereket nem lehet kordában tartani – legfeljebb csak addig, amíg az egészségük van veszélyben. A felhatalmazási törvény egyébként is „nagyon rosszat sejtet 1933-ra visszautalva” – fogalmazott. (1933. március 23-án a náci Németországban megszavazták az ún. felhatalmazási törvényt. A törvény törvényalkotó jogkörrel ruházta föl a végrehajtó hatalmat, hogy törvényt alkosson. Ez a kancellár-államfőnek, Hitlernek teljhatalmat biztosított – a szerk.)

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a többség egyetért a veszélyhelyzet kiterjesztésével, de nem kérdeztek rá arra, hogy ez korlátlan lenne – Magyar György azt mondta, a kérdéseket fel lehet tenni így is és úgy is, a Nézőpontnak pedig nem érdeke, hogy erre felhívja a figyelmet. Viszont aki meg akarja óvni a társadalmat a demokráciát fenyegető veszélytől, annak igen. Közölte: további aláírásokat gyűjtenek, mert meg kell értetni a hatalommal, hogy nem víruspártiak, amivel egyesek támadják őket. Ugyanúgy meg akarják védeni az ország lakosságát a vírustól, fegyelmezettek akarnak lenni, tartani akarják a rendkívüli jogrend szabályait – csak nem akarnak korlátlan felhatalmazást adni korlátlan ideig, mert ez felháborítja őket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Magyar György/Facebook

Megbeszéljük...
2020. március 23., hétfő 17:35
Műsorvezető: Szénási Sándor