„Klubrádió

Orbán: Hétfőtől nem mehetnek be a diákok az iskolába

13/03/2020 22:30

| Szerző: 444.hu/Klubrádió

Mégis bezárják az iskolákat hétfőtől a koronavírus-járvány miatt, Orbán Viktor miniszterelnök péntek este a Facebookon azt mondta, „tantermen kívüli, digitális munkarendre” állnak át, ennek értelmében a diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe.

Orbán Viktor péntek esti Facebook-videójában az oktatással kapcsolatban megjegyezte, hogy itt nem hetekről, hanem hónapokról lesz szó. Március 16-ától új oktatási munkarend lép életbe, a „tantermen kívüli, digitális munkarend”. Ezek szerint diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, ugyanakkor az igazgatónak be kell mennie az iskolába, valamint a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel. Ha a tanárnak otthon nincsenek ehhez szükséges digitális eszközei, akkor az iskola felszereléseit veheti igénybe. A kormányfő itt arról beszélt, hogy egyébként is erősíteni akarták a digitális oktatást, de ennek kifejlesztését jövőre tervezték.

A 444 cikkében felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor az óvodákról külön nem beszélt, de ezek egyébként többnyire önkormányzati fenntartásban állnak.

A miniszterelnök ismertette, hogy „több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van”. Kétezer lélegeztetőgép van az országban, altatógépből szintén ugyanennyi, de a kormány újabb gépek beszerzéséről is intézkedik. Kesztyűből 22 millió pár áll rendelkezésre, „1,2 milliónyi sebészi maszkunk van”- mondta a miniszterelnök. Elmondása szerint ezek olyan maszkok, amelyeket a műtéteknél szoktak használni. Valamint még 1 millió sebészi maszk érkezik. 

Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelre is kiterjesztik a beutazási tilalmat a külföldiek számára. Akik pedig magyarként onnan jönnek haza, két hét karantént kell vállalniuk. 

A miniszterelnök péntek reggel még arról beszélt a rádióban, hogy szerinte nem indokolt az iskolák bezárása, mivel „a járványt a külföldiek hozták be”, és egyébként is fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni a tanárokat. Ehhez képest késő délután a hétpárti egyeztetés után még a saját pártjai is azt kérték, hogy hétfőn már ne nyissanak ki az iskolák, Gulyás Gergely miniszter pedig (a fizetésükkel megegyező) távolléti díjat ígért a pedagógusoknak. 

(Címlapi kép: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)