„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

18/03/2020 15:46

| Szerző: Klubrádió/MTI

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett közzé gazdasági témájú bejelentéseket a koronavírus ügyében. Közölte, a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. Először leállt az adás, az M1-en pedig nem volt hang.

A kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban mondta el Orbán Viktor, hogy milyen, szavai szerint "húsba vágó" döntéseket hoztak. Közölte, a kormányülésen gazdasági kérdésekkel foglalkoztak. A világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – habár az a legfontosabb –, de a munkát is veszélybe sodorja. A munkahelyeket akarják megvédeni, mert megtanulták, hogy "ha munka van, minden van". Ezek az első döntések, minden nap lesznek újabbak – tette hozzá.

Elsőként azt mondta: a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A holnaptól felvett új hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM-jét) a jegybanki alapkamat +5 %-ban maximálják.

Úgy folytatta: a gazdaság néhány szektora súlyos gondokkal küzd, ezek a többi között a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a kultúra, a sport, a személyszállítás (a taxisok munkája ). Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, egyelőre június 30-ig. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíj-járulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó szerinti fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Ugyancsak június 30-ig elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulást is. 

A kormányfő azt is elmondta: döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Az MTI korábban közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz közösségi oldalán a mai kormányülés után. 15 órakor el is kezdődött Orbán Viktor beszéde, de mivel túl sokan próbálták nézni az adást, az előbb akadozni kezdett, majd leállt. Az M1-en is próbálták közvetíteni a kormányfő beszédet, de nem volt rajta hang, majd lefagyott a kép, ezért azt ígérték, hogy később teljes egészében leadják a beszédet.

(Címlapi kép: Orbán Viktor/Facebook)