„Klubrádió

Orbán: Brutális változásra kell készülni a koronavírus miatt

10/03/2020 14:00

| Szerző: MTI/Klubrádió

Kormányzati segítséget ígért a miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján - számol be az MTI. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, a turizmusnak „kampó”, és mivel Kínának 5-6 hónapba telt a vírus megfékezése, az itt júliust jelent.

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő az MTI tudósítása szerint.  Orbán Viktor azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők „földközeli” visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban –, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást.

Meg kell ugyanis oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az „EU-val szembeni gyorsasági előnyét” – a legalább 2 százalékos növekedési többletét – Magyarország meg tudja őrizni – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, valamint arra, hogy a koronavírus elleni vakcina hiányából fakadó pszichológiai bizonytalanság nem fog elmúlni, és elsősorban ez az érzet, a kialakuló „védekező attitűd” befolyásolja a gazdasági tevékenységet.

Hozzátette: Kínának is 5-6 hónapjába telt a vírus megfékezése, ami itt júliust jelent, vagyis a turisztikai szezon idén „kampó”, így komoly gazdasági visszaesésre kell számítania annak, aki a szokásosnál jobban "hozzá van kötve" az emberek utazási kedvéhez.

Azt is mondta a jelenlévő gazdasági szereplőknek, hogy „brutális változásra” kell készülni, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, mert „ha csak annyit és úgy fogunk csinálni a következő tíz évben, mint az előző tízben, akkor tönkre fogunk menni”.

Orbán Viktor beszédéről az index is tudósított, az ő cikküket itt olvashatják el.