„Klubrádió
Esti gyors

Falus: Talán még nem késő sok tesztet végezni

17/03/2020 20:50

| Szerző: Klubrádió

Talán még nem késő nagy számban elkezdeni tesztelni a potenciális koronavírus-fertőzötteket az országban – mondja Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos, aki szerint akkor is hasznos lehet műtős maszkot viselni, ha nem érezzük magunkat betegnek.

2020. március 17. Esti gyors / részlet, Falus Ferenc (20.03.17.)
03:58
00:00

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január óta azt tanácsolja, hogy minél több koronavírus-tesztet végezzenek az országok. Ehhez képest Magyarországon mások az elképzelések, Orbán Viktor miniszterelnök a kevés magyarországi tesztet ért kritikára hétfőn egyszerűen azt mondta, nem lehetséges kiszűrni a koronavírust.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos teljes mértékben egyetért a WHO ajánlásával, és úgy fogalmazott: „nem vagyunk egyedül a butaságunkkal”, mert Amerikában ugyanezt csinálták. Szerinte két nagyon fontos okból kell sok tesztet végezni. Az egyik – mondta az Esti gyorsban –, hogy ha nem végeznek eleget, nem tudják a hatóságok, hol jár a vírus, mennyire terjedt el (hány embert érint és területileg melyek a gócpontok). E nélkül pedig nem lehet megfelelő járványügyi intézkedéseket hozni és azokat feloldani se. A másik fontos része, hogy ha valaki megfertőződött, az tudjon róla és tartsa be az úgynevezett szociális távolságtartási szabályokat saját és szerettei érdekében. Aki kéri, vagy akinek légzési betegsége, tünetei vannak, azokat vizsgálni kell – jelentette ki, és szerinte január óta vizsgálni kellett volna minden mintát, amely beérkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba.

Hangsúlyozta, ezt a WHO-féle ajánlást követni nagyon kevés pénzbe kerül, és sok olyan laboratórium van, amely néhány nap alatt alkalmassá tehető arra, hogy elvégezhesse a vizsgálatot. Talán még most sem késő ehhez hozzákezdeni – tette hozzá.

A maszk viseléséről azt mondta Falus Ferenc: ha az ember környezetében olyanok vannak, akikkel nincs szoros kapcsolatban, ebben a járványos időszakban indokolt valamilyen (mosható) kendőt a száj elé tenni, hogy a kirepülő cseppecskéket felfogja. Ha például egy üzletben mindenki ilyen maszkot viselne, az csökkenthetné a fertőzések számát, a Távol-Keleten lehetett látni ennek eredményét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép (illusztráció): MTI/Sóki Tamás

Esti gyors
2020. március 17., kedd 18:15
Riporter: Gárdai László