„Klubrádió
Esti gyors

XIX. századi üzemmódba kapcsolt az EU: ajtók becsukva – Kárpáti Iván jegyzete

17/03/2020 18:52

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Nem a sokat szidott brüsszeli bürokraták mondtak csődöt, hanem az egész Európai Unió, úgy gyakorlati, mint talán filozófiai értelemben. Nulla szolidaritás, ajtó becsukva, a háttérben meg egymásra licitálnak az államok, hogy kinek vigyenek inkább maszkot, meg még ki tudja mit. A közös fellépés, Olaszország együttes megsegítése helyett minden ország külön-külön próbálja megoldani, amit csak együtt lehetne.

2020. március 17. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (20.03.17.)
01:18
00:00

Nem én vagyok az első és nem is az utolsó, aki most azon kesereg, hogy az Európai Unió, mint egymásra figyelő közösség megbukott. Nem is jó szó a kesereg. Gyomron vágott. Nem a sokat szidott brüsszeli bürokraták mondtak csődöt, hanem az egész, úgy gyakorlati, mint talán filozófiai értelemben.

Nulla szolidaritás, ajtó becsukva, a háttérben meg egymásra licitálnak az államok, hogy kinek vigyenek inkább maszkot, meg még ki tudja mit. Gondoljunk bele, hogy ha már az első pillanatban minden erőforrást arra összpontosít az EU, hogy Olaszországban megállítsák a járványt. Mind jobb helyzetben lennénk most, Máltától Svédországig, Magyarországtól Portugáliáig.

Ehelyett átváltottunk valami XIX. századi üzemmódba és külön-külön próbáljuk megoldani, amit csak együtt lehetne. Egymást kioltó intézkedések, kapkodás, szerte a kontinensen. Már csak abban bízhatunk, hogy a teljesen leállt gazdaságot összehangoltabban tudjuk beindítani.

Pénzért mindenki szeret sorban állni, úgyhogy azért annyira nincsenek kétségeim. De ami a lényeg: vagy elkezdünk valami újat, vagy hagyjuk a fenébe az egész uniósdit és mindenki nézze a másikat gyanakodva a kerítése mögül. Én még hiszek a közös álomban.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. március 17-i adásában hangzott el.