„Klubrádió
Reggeli gyors

Sérülnek a schengeni határok a koronavírus miatti beutazási tilalmakkal

12/03/2020 07:34

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A schengeni határok rendszere inog, ahogy Magyarország lezárja határait azzal, hogy megtiltja az Olaszországból érkezők bejövetelét illetve szigorítást vezet be az Ausztriából utazókra is – írja a brit Daily Express, hozzátéve, hogy Bécs egy nappal korábban vezetett be ilyen intézkedéseket. Szijjártó Péter abszurdnak nevezte, hogy Magyarország oroszbarát politikát folytatna. Donáth Anna momentumos EP-képviselő véleménycikket írt az Emerging Europe portálra, azt hangsúlyozva: az Orbán-kormány hazudik az EU-nak. Nemzetközi lapszemle.

2020. március 12. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.03.12.)
04:57
00:00


Mi lesz a schengeni határokkal?

Kaotikus helyzetbe kerülhet a schengeni határok rendszere, ahogy Magyarország lezárja határait azzal, hogy megtiltja az Olaszországból érkezők bejövetelét illetve szigorítást vezet be az Ausztriából utazókra is – értelmezi a kialakult helyzetet a brit Daily Express. Persze hasonló intézkedést vezetett be Bécs is egy nappal korábban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt magyar részről még az előtt jelentette be, hogy az Egészségügyi Világszervezet igazgatója világjárvánnyá minősítette volna ki a koronavírus (covid-19) okozta fertőzést. Magyarország ugyan nem határos Olaszországgal, de az olasz turisták kedvelt célpontja hazánk, és a magyarok is szívesen ugranak át Észak-Olaszországba. A cikk kiemeli, hogy aki álhíreket terjeszt vagy megszegi a karantén szabályait, azt szankciókkal sújtják. Továbbá, hogy egyetlen halálesetet sem regisztráltak még nálunk. Viszont ezekkel az óvintézkedésekkel, ahogy mi, úgy Ausztria is megszegi az 1985-ös schengeni határegyezményt, de szinte kizárt, hogy erre Brüsszel reagáljon. A WHO összesítése szerint több mint 118 ezer fertőzésről vannak információk 114 ország adatai alapján, és 4291 ember vesztette életét. Egyelőre arra kell számítani, hogy ezek a számok mind növekedni fognak.

Szijjártó nem enged Ukrajnának

Ismét kijelentette Szijjártó Péter, hogy Magyarország mindaddig blokkolja az Ukrajna-NATO közös tanács munkáját, annak találkozóit, amíg nem állítja vissza Kijev a magyarok kisebbségi jogait, tekintettel a vitatott, még 2017-ben elfogadott oktatási törvény passzusaira, amely korlátozza az anyanyelv használatát és oktatását – írja több médium, így az Ukrinform is. A külgazdasági és külügyminiszter abszurdnak nevezte, hogy Magyarországot úgy állítják be, mint aki oroszbarát-politikát folytat. Hozzátette, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar minden geopolitikai ügynél fontosabb a számára. Ez persze csak amolyan előzetes – úgymond diplomatikus –  figyelmeztetés lehet, merthogy bejelentette Szijjártó azt is, hogy március 26-án érkezik Budapestre az ukrán külügyminiszter és javaslatokat tesz le elé az asztalra. A cikk szerint idén januárban olyan módosításokat iktatott be a törvénybe az ukrán parlament (Verkhovna Rada), amelyek következményeként az ukrán vezetés bízott abban, hogy ezentúl Budapest nem szól bele az ukrán-NATO-kapcsolatokba.

 
Donáth Anna (Facebook)
 
 


Donáth Anna: A kormány hazudik az EU-nak

Függetlenül attól, miben tud segíteni az Európai Unió, nekünk küzdenünk kell az igazságos Magyarországért – erről írt véleménycikket Donáth Anna (Momentum) EP-képviselő a londoni székhelyű Emerging Europe régiós portálra. Egyrészt azt írja, hogy az Unió fekete báránya lett hazánk, mert ahonnan indultunk, oda is tért vissza az Orbán-kormány ,az orosz befolyást értve ezen. Egyre jobban távolodunk a Nyugattól, miközben egyre több adófizetői és uniós pénzt juttat a kormány a miniszterelnök családja és barátai zsebébe. Megállapítja, hogy a Judith Sargentini nevével fémjelzett jelentés elfogadása óta jottányit nem haladt előre a 7-es cikkely alkalmazása, mintha cselekvésképtelen lenne Brüsszel. Pedig a helyzet azóta csak romlik, értve ezen az ügyészség függőségét, a jogállam, ehhez kapcsolódóan a CEU és az MTA felszámolását, illetve a legfrissebb parlamenti döntést a börtönviseltek kártérítésének felfüggesztéséről, valamint a romáknak a szegregáció miatt megítélt kártérítés elleni támadásokat. Kijelenti Donáth, hogy a magyar kormány hazudik Európának a jogállami kérdésekben. Ráadásul van egy olyan kormányhű legfőbb ügyész, akinek esze ágában sincs nyomozást indítani kormánytagok ellen. Hozzáteszi: ugyan működik az alkotmánybíróság, ám tagjait, köztük Fidesz-kötődésű személyeket a Fidesz parlamenti szavazógépezete választja meg. Szerinte az Európai Tanács nem fog megszavazni semmi olyat, ami például elvenné hazánk szavazati jogát. Ráadásul egymást is segítik a tanács tagjai szavazatukkal, nehogy elbukjanak. Még ha a következő pénzügyi ciklusban elvileg meg is valósulna az, hogy a jogállamiságot sértők nem kapnak támogatást, ellenben annyi egyéb lehetőség adódik, ami a gyakorlatban ezt ellehetetleníti.

Filmjeink a nagyvilágban

Első alkalommal mutatnak be Enyedi Ildikó-filmeket a török közönségnek – számol be a filmek ismertetésén túl a vetítések időpontját is megadva a török Daily Sabah nevű oldal a Modern Filmgyártás Isztambulban program keretében, amit a Magyar Kulturális Központ szervezett. Kilenc filmmel prezentálják a rendező életpályáját, kezdve a Testről és lélekről művel, visszamenve egészen Az én XX. századomig.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kálmándy Ferenc

Reggeli gyors
2020. március 12., csütörtök 07.00