„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Nem csak Orbán, az ellenzéki elit is rájátszik a gyűlölködésre

28/01/2020 19:17

| Szerző: Klubrádió

Nem biztos benne Donáth Anna, hogy a vidéki lakossági fórumokon az ellenzéki politikusok vállalják a konfliktust cigányozó közönségükkel.Szerinte az ellenzéki politikusok is inkább félrenéznek, vagy legfeljebb egyszer- egyszer felhördülnek, de más nem tesznek, ha uszítással találkoznak. Nem csak Orbán Viktorról és a Fideszről szól a történet – tette hozzá a momentumos politikus, aki saját pártját kivételnek érzi.

2020. január 28. Esti gyors-részlet/Interjú Donáth Anna (20.01.28.)
08:36
00:00

Az előző kormányzatok is pontosan tudták, hogy a társadalomban jelenlévő rasszizmusra rá lehet játszani, erre nem Orbán Viktor miniszterelnök döbbent rá. Abban, hogy a cigányság integrációjában máig nem történt semmi, az egész politikai elit nyakig benne van – mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke annak kapcsán, hogy a kormányfő januárban elítélően beszélt a gyöngyöspatai romák kártérítéséről. Orbánnak az nem tetszett, hogy a bíróság összesen közel százmillió forint kártérítést ítélt meg több tucat egykori roma diáknak, akiket a nem romáktól elkülönítve oktattak a hevesi község iskolájában.

Donáth – aki hétfőn Orbán Viktor kijelölte az új ellenségképet, a cigányságot címmel írt cikket – hangsúlyozta, szerinte nem csak a Fidesz, de az ellenzéki pártok sem foglalkoznak igazán a szegregált oktatás ügyével. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint bár az elmúlt harminc évben voltak jó és ígéretes kezdeményezések, végül mindig fontosabb volt, hogyan lehet szavazatokat szerezni. Kormányváltásokkor ráadásul rendre lenullázódtak az előző, akár reménykeltő próbálkozások is, miközben a szegregált oktatás, és az ezzel összefüggő mélyszegénység felszámolásához hosszú távú programok kellenek.

EP-választás - Jelöltek - Momentum - Donáth Anna
 
Donáth Anna
Fotó: MTI/Momentum
 

A Momentum politikusa szerint tehát a történet nem csak Orbán Viktorról és a Fideszről szól. A politikai elit egészéből hiányolja a politikai bátorságot, ugyanis nem csak a mostani kormányfőnek nehéz a cigányok melletti kiállással szavazatokat szereznie, hanem ellenzéki pártoknak is. Donáth szerint a többségi társadalom évszázadok óta berögződött ellenérzése, előítéletei, sztereotípiái és rasszizmusa miatt az ellenzéki pártok is inkább félrenéznek, amikor valaki erre az érzésre rájátszva gyűlöletet kelt, ellenségképet gyárt. Egyszerűen behúzzák a kéziféket, amikor azt érzik, hogy a cigányok támogatásával politikai öngyilkosságot követnének el, és ez nem csak a romák, de más kisebbségek esetében is igaz – tette hozzá.

Donáth szerint az ellenzéknek nem csak verbálisan, és nem csak akkor kellene foglalkoznia a cigányság ügyével, amikor Orbán Viktor uszít, hanem folyamatosan. A felhördüléseken túl azonban nem nagyon látja erre a politikai akaratot, ahogy abban sem biztos, hogy amikor egy-egy vidéki fórumon felvetődik a kérdés, az ellenzéki politikusok vállalják a konfliktust. A Momentum szerinte kivétel. Mint mondta, rengeteg olyan fórumon vett részt, ahol a momentumosok beleálltak, vállalták az ellenvéleményüket, miközben a résztvevők többsége a cigányozástól érezte jól magát. Azt is megjegyezte, hogy már a 2018-as választási kampányukhoz – amikor még egyévesek sem voltak – romastratégiát írtak.

Arról is beszélt, a spontán, tehát nem a politikai vezetés által megrendelt iskolai szegregációt az egyházi iskolák kiemelt támogatása is erősíti, amivel az Orbán-kormány olajat önt a tűzre. Donáth ezzel vélhetően arra utalt, hogy szakértői vélemények szerint az egyházi iskolák, amelyeknek tanulóira sokkal többet költ a kormány, mint az állami intézmények diákjaira, kezdik átvenni a magániskolák szerepét, főleg vidéken – a középosztály ugyanis ezekbe menekíti a gyerekeit a forráshiányos állami intézményekből. E közben a szegregált oktatást sokkal drágább fenntartani, mint felszámolni – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Donáth Annával
2020. január 28., kedd 08.20
riporter: Dési János