„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Igenis ítéljék meg a bírák a kártérítéseket!

23/01/2020 07:39

| Szerző: Klubrádió

Ne fogják vissza magukat a bírák a kormányzati kommunikáció miatt, ítéljék meg a kártérítéseket, ha jogsértően jár el az állam – ez a TASZ fő üzenete.

2020. január 22. Reggeli gyors - részlet 20.01.22. Kapronczay Stefánia
10:46
00:00

A kedden kijött a kormányhatározat időhúzásra szólította fel az illetékeseket a börtönkártérítések kifizetése ügyében, ami eddig is így volt. Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a Klubrádiónak azt mondta: ez némileg meglepő fordulat, de azt fontos elmondani, hogy az elmúlt hetekben rengeteg olyan nyilatkozata volt a kormánynak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy bíróságok függetlensége továbbra is célpontban marad. Elképzelhető, hogy a saját maguk által elfogadott törvényt is módosítják.

A TASZ kiadott egy közleményt arról, hogy mit tehetnek az egyes szereplők azért, hogy jogállamban éljünk. Ők 2010 óta, a jogállam lebontásának kezdete óta mondják, hogy minden polgár tegye a dolgát a legjobb tudása és azok szerint az erkölcsi normák szerint, amelyekre felesküdött. Tehát ebben az esetben a bírák szabjanak ki kártérítéseket, ha az állam jogsértően jár el, ne fogják vissza magukat ilyen kormányzati nyilatkozatok miatt, a jogásztársadalom pedig követelje ezeket a kártérítéseket, mert ez nagyon fontos része a jogrendszernek.

Hozzátette: ha a gyöngyöspatai romáknak az iskolai szegregáció miatt megítélt 100 millió forintról van szó, akkor azért érdemes megjegyezni, hogy sok korrupciós ügyben ennek a többszörösét „herdálta el” az állam. Most róluk és a börtönviselt emberekről beszél a kormány, de az állammal szembeni kártérítés nagyon sok esetben érintheti az átlagembereket: lehet szó orvosi műhibáról, munkahelyi balesetről, tehát nem szabad hagyni, hogy az állam „azt merje mondani”, hogy ez munka nélkül szerzett pénz.

Kapronczay Stefánia szerint jól megmutatja ez az ügy, hogy a nyilvánosság eléggé kettéosztott, mert az, hogy a miniszterelnök (tegyük hozzá, egyelőre – a szerk.) „blöffölt”, nem jut el azokhoz, akik csak a kormánysajtót fogyasztják. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre azt fűzte hozzá, ez rendkívül cinikus folyamat, mert mindig olyan csoportokat talál meg a miniszterelnök vezetésével a propaganda, amelyek nehezen tudják megvédeni magukat a nyilvánosságban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Reggeli gyors
2020.01.22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre