„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Meg kell állítani a kormány merényletsorozatát!

20/01/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió

Nem volt elég a migránsozás, a sorosozás. Valamit előkészítenek Orbánék, amikor célba veszik a cigányokat, az elítélteket, az ügyvédeket. Ám ez a neves ügyvéd szerint öngól.

2020. január 20. Reggeli gyors - részlet 20.01.20. Magyar György
08:15
00:00

A kormány felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését. Az összeg már a 10 milliárd forintot is eléri, börtönbe zárt emberek mintegy 12 ezer pert indítottak, kormányzati megfogalmazással élve: mondvacsinált okokkal. Magyar György ügyvéd szerint a kifizetések leállítása egyfelől öngól, mert újabb és újabb ügyek jönnek majd elő, másfelől merénylet a jogállamiság ellen, és nem az első. Ezt meg kell állítani, mert holnap egy másik ítéletet nem hajtanak végre, holnapután egy harmadikat, és így tovább. Ez pedig úgy, ahogy van, jogellenes.

Az ügy évekkel ezelőtt kezdődött. Az áldatlan börtönállapotok miatt Strasbourghoz fordultak többen, ahol nekik adtak igazat, kártérítéseket ítéltek meg nekik, mert az elhelyezési viszonyok európai egyezményeket sértenek. Aztán egyre több és több panasz érkezett, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága irányadó ítéletet hozott, melyben kimondta, hogy évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, s azt is, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon kell elbírálni. Olyan panaszokról van szó, mint például a zsúfoltság. A kínzás tilalma azt is tartalmazza, hogy egy személynek 3 négyzetméteres hely kell hogy jusson, napi 1 órát szabad levegőn kell lennie, mosakodási lehetőséget kell biztosítani a raboknak, a WC-nek külön kell lennie, rovarirtást kell végezni, stb.

Trócsányi László vezérletével alkottak is jogszabályt, magyar szervek állapították meg a kártérítési tételeket, ezeket folyamatosan fizették is, míg közbe nem szólt Orbán Viktor, aki szerint a rabok luxuskörülmények között vannak, meg akarják kopasztani a magyar államot. Most felfüggesztették a kifizetéseket, tehát nem hajtják végre a bírói ítéleteket. Ez egyértelműen merénylet a jogállamiság ellen -mondja Magyar György-, bírói ítéletet még törvénnyel sem lehet felfüggeszteni.

A néplelket persze zavarhatja, hogy bűnözők kapnak pénzt, de látni kell, hogy nem azért kapják, mert bűnöztek, hanem azért, mert a börtönben sanyargatva vannak. Hogyan lehet ilyen körülmények között tartott embereket visszahelyezni a társdalomba?

Orbán lépésének iszonyú káros következményei lehetnek, a polgárok ugyanis azt szűrhetik le belőle, hogy a törvény valami olyasmi, amit nem kell mindenkinek betartania. Az ügyvéd szerint valamit így készít elő a kormány. Nem volt elég hatásos a migránsozás, a sorosozás, most jön a cigányozás, a rabozás, az ügyvédezés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2020.01.20. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor