„Klubrádió
Esti gyors

Ügyvédi kamara: Az ügyfél az első, nem az állam

20/01/2020 21:57

| Szerző: Klubrádió

Veszélyesnek tartják az ügyvédek azokat a kormányzati megnyilvánulásokat, amelyek az igazságszolgáltatást érintik. Egységesen kiállnak a listázás ellen.

2020. január 20. Esti gyors - részlet 20.01.20. Bánáti János
05:01
00:00

Jogerős bírósági döntéseknek nem tesz eleget a kormány, amivel rendkívül veszélyes példát mutat. Nem fizetik ki a gyöngyöspatai romáknak, vagy a rossz körülmények között tartott raboknak a jogerősen megítélt kártérítést. Mindezt személyesen a miniszterelnök jelenti be sajtótájékoztatón, rádióban. Ezen felbuzdulva miért ne tagadhatná meg egy személy, egy szervezet, egy intézmény az ítéletben foglaltak végrehajtását?

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége egyhangú határozatot hozott, nyilatkozatot tett közzé az ügyben. Ebben szó van arról is, hogy listázza a kormány az ügyvédeket, külön támadva többüket, hogy például az államot megkopasztani akaró raboknak segítenek pénzhez jutni. Bánáti János, a kamara elnöke az Esti gyorsban kifejtette, hogy listázásra nincs módja senkinek. Az ügyvédi tevékenységről szóló törvény szerint ők kötelesek mindent megtenni ügyfelük érdekében, természetesen a törvények és az etikai szabályok betartásával. Akkor is, ha történetesen az állammal szemben kell fellépniük, mondjuk egy kártérítési ügyben.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és a kormány magatartása, hangneme mennyire tűnik visszariasztónak, szóval mennyire lehet az ügyvédeket megfélemlíteni, netán betörni, Bánáti János egy kis visszatekintéssel válaszolt. Az ügyvédi hivatásrend 1875 óta őrzi a függetlenségét, voltak persze nehezebb időszakok, de folyamatosan egyfajta önkormányzatiságban dolgoztak. A parancs nem változott: az ügyfél érdeke az elsődleges.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020. 01.20. 18:00
Műsorvezető: Dési János