„Klubrádió
Esti gyors

Orbán aljas indokból kelt etnikai konfliktust – mondja a roma gyerekek jogásza

10/01/2020 19:55

| Szerző: Klubrádió

Amit a miniszterelnök a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt kártérítésről mondott, azt is jelentheti, hogy a demagóg fideszes médiagépezet migránsozása és buzizása után a hangsúly ismét a cigányozásra kerül – mondta a roma diákokat képviselő alapítvány munkatársa. És az is lehet szerinte, hogy a még függetlenül viselkedő bíróságokat is célba veszik.

2020. január 10. Esti gyors-részlet/Interjú, Farkas Lilla
06:11
00:00
Nincs sok gondolkodni való azon, amit Orbán Viktor mondott a szegregált oktatás miatt hátrányt szenvedett gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés jogtalanságáról. Ez aljas indokból elkövetett etnikai konfliktuskeltés – mondta Farkas Lilla, a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza. A szervezet képviselte a kisváros érintett romáit a perben.

Farkas Lilla szerint ez olyan konfliktuskeltés, amelynek nem tudja, látja-e valaki a végét. Attól tart, Orbán Viktor kijelentése új hadüzenet, és nem csak a gyöngyöspatai romákkal szemben, hanem azt is jelentheti, hogy a demagóg fideszes médiagépezet migránsozása és buzizása után a hangsúly ismét a cigányozásra kerül.

Se közös óra, se közös bál

A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben döntött úgy jogerősen, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában a 2004 és 2017 között bevett gyakorlatnak számító elkülönített oktatás sértette a felperes diákok jogait, akik számára ezért összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni. A döntés azután született, hogy egy másik perben jogerős ítélet mondta ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét.

A 444 cikke szerint az iskolai szegregáció azt jelentette, hogy külön osztályba járatták a roma gyerekeket, alig találkoztak a nem roma gyerekekkel, mert külön emeleten voltak, nem engedték be őket a farsangi bálba, nem vitték őket osztálykirándulni, nem tartották meg nekik az informatika órákat nem vehettek részt az úszásoktatáson.

Új városok - Gyöngyöspata
 
MTI Fotó: Komka Péter
 

„Az nem szegregáció, hanem fölzárkóztatás”

Orbán Viktor január 9-én, éves sajtótájékoztatóján a kártérítésről azt mondta, ha ő Gyöngyöspatán élne, mégiscsak megkérdezné, az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a vele egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül, miközben más falubelieknek meg hosszú időn át kell, hogy dolgozniuk ennyi pénzért. Orbán szerint ezért a gyöngyöspataiaknak „igazságot kell szolgáltatnunk”.

A kormányfő azt is kijelentette„az egész ügy nincsen jól”, a megítélt kártérítés „mélyen igazságtalan”, a szegregációról pedig általában azt mondta, nincs kibeszélve, mi tartozik ebbe a kategóriába. „A felzárkóztatásnak milyen formája a felzárkóztatás, és mi az, ami szegregáció? Persze, ha valakit etnikai alapon sorolnak be egy osztályba, az nyilván szegregáció. De mondjuk, ha az oktatásra való képességének, befogadóképességének a mértéke alapján – ahol nyilván egy ilyen faluban többen lesznek a cigány gyerekek – sorolnak be valakit, az nem szegregáció, hanem fölzárkóztatás. ”

A kormányfő azután beszélt az ügyről, hogy Horváth László, a környék fideszes parlamenti képviselője január 4-én azt írta a Facebookon, hogy a tavaly szeptemberi döntést a Kúria is jóváhagyta, ezért eldőlt, hogy ki kell fizetni a kártérítést, amelyet egyébként a „Soros-hálózat” pénzszerző akciójának minősített. A Kúria azonban két nappal később azt közölte, nincs végleges döntés, mert a szeptemberi jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk, és az ügy még folyamatban van, igaz, a döntés végrehajtását nem függesztették fel.

Célkeresztben nem csak a romák

Farkas Lilla úgy véli, Orbán kijelentései azt mutatják, a miniszterelnök szerint a felperes roma diákok nem ugyanolyan státuszúak, emberi méltóságúak, mint más gyerekek.

Az sem világos, miért gondolja, hogy neki kellene átvennie az igazságszolgáltatást a bíróságoktól. Lehet, hogy a fideszes médiagépezetnek nem is elsősorban a gyöngyöspatai romák, hanem a még függetlenül viselkedő bíróságok a célpontjai, vagy azok a jogszabályok, amelyek kimondják hogy az emberi méltóságon esett csorba miatti nem vagyoni kárért kártérítést kell fizetni. Mintha vissza akarná hozni a szocialista kor jogi szabályozását, amikor ilyen címen nem lehetett összeget megítélni – tette hozzá a jogász.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Farkas Lillával
2020. január 10., péntek 18.20
riporter: Selmeci János