„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: Orbán bejelentette a diktatúrát

10/01/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatóján egyszerűen a jogállam megszűnéséről beszélt, amikor azt mondta, lesznek bírósági ítéletek, amelyeket nem tartanak be.

2020. január 09. Megbeszéljük / részlet, Dobrev Klára (20.01.09.)
12:49
00:00

Szörnyű élmény, hogy olyan miniszterelnöke van az országnak, aki úgy érzi, évente egyszer elég válaszolnia, ráadásul válogatott újságírók válogatott kérdéseire – mondta Dobrev Klára. Orbán Viktor azt is mondta, van, akinek egész évben a rendelkezésére áll, de annál van fontosabb dolga, hogy az általa fake newsnak minősített sajtótermékek képviselőivel szóba álljon. A DK-s politikus szerint egy táblát kellett volna feltartani Orbánnak, hogy „ne haragudjanak, fontosabb dolgom van, hazudnom kell a választópolgároknak”. Hogyan képzelheti egy miniszterelnök, hogy egyrészt neki nem kell igazat mondania, másrészt nem kell válaszolnia olyan kérdésekre, amelyek az embereket foglalkoztatják? – tette fel a kérdést.

A trianoni visszaemlékezés ügyében Orbán Viktor meglepően visszafogott és óvatos volt. Dobrev Klára azonban azt mondta, az a baja az Orbán-sajtótájékoztatókkal, hogy a kormányfő gyakorlatban mutatja be, tényleg nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Minden egyes, visszafogottnak szánt mondatára jut a kormányból tíz olyan tett, amely erre rácáfol, így ő nem bízik Orbán Viktor békülékenységében.

Ugyanakkor a miniszterelnök a gyöngyöspatai roma gyerekek szegregációja után megítélt kártérítés ügyében radikális hangot ütött meg, a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéseknél pedig egyenesen utasította Varga Judit minisztert, hogy ezeket ne fizessék ki. Dobrev Klára szerint ezek egészen döbbenetes mondatok, mert a miniszterelnök populista, sőt, rasszista húrokat penget, miközben „gyakorlatilag nyíltan bejelenti a diktatúrát”. A DK-s képviselő ugyanis nem tudja máshogy értelmezni azt, hogy a miniszterelnök utasítást ad arra, hogy egy bírósági ítéletet ne hajtsanak végre. Innentől kezdve válogathat, hogy mi tetszik neki és mi nem. Például Iványi Gábor egyházának se fizetik ki a kártérítést, jogerős döntés ellenére. „A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy megszűnt a jogállam, majd ő eldönti, hogy melyik bírósági ítéletet hajtják végre, és melyiket nem” – mondta Dobrev Klára.

Úgy fogalmazott: gyomorszorító, hogy mennyire nem érti, nem akarja érteni a miniszterelnök, mi történik ebben az országban. A gyöngyöspatai ügyben a bírósági ítélet nem arról szól, ki mennyi pénzt kap, hanem arról, hogy a lezüllesztett magyar oktatási rendszer több tízezer gyereknek teszi tönkre az életét. A hat-hétéves gyerekek egy részéről, mindegy, milyen a bőrszínük, egyszerűen lemondanak, életfogytiglani nyomorra ítélve őket, függetlenül attól, miben tehetségesek. A miniszterelnök pedig ilyen mondatokat mond és nem a problémára reagál, nem a hátrányos helyzetű települések megsegítéséről vagy az oktatás színvonalának javításáról beszél, hanem „mocskos hatalmi érdekeinek” rendeli alá ezt a helyzetet.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2020. január 09., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György