„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fel kell hívni az EU figyelmét a tavalyi magyarországi választási csalásokra

5/12/2019 17:54

| Szerző: Klubrádió

Az Unhack Democracy nevű civil szervezet a 2018-as magyar országgyűlési választáson történt rendellenességeket mutatta be – szerintük ezek nélkül a kétharmad se jött volna össze. Egyik alapítójukkal beszélgettünk, aki azt mondta, az ilyen ügyekre fel kell figyelnie az Európai Uniónak is.

2019. december 05. Megbeszéljük / részlet, Banuta Zsófia (19.12.05.)
16:27
00:00

Mit is jelent a nevük, az Unhack Democracy Europe? A hackelést a magyarok is értik, az unhack tehát a demokrácia helyreállítása. Banuta Zsófia, a civil szervezet egyik alapítója szerint valami megakadt, a demokrácia nem csak nálunk van nehéz helyzetben. Európai szervezet, most jegyzik be Brüsszelben, de még nem elég ismertek. Alapító tagjaik között vannak európai és magyar állampolgárok is, első projektjük a 2018-as választási rendellenességek egy éven át tartó kutatása volt, amelyet itt találnak az érdeklődők.

Banuta Zsófia szerint nagyon sok volt az „érdekes” visszaélés és a választási csalás – utóbbit a Kúria is kimondta két esetben, az ukrán-magyar határon, ahol buszoztatták a szavazókat, és Pécsett, ahol szavazatvásárlás történt. A Belügyminisztériumot most már bírósági ítélet kötelezi arra, hogy adják ki, hányan költöztek be (legalábbis papíron) a határ menti településekre, ahol hirtelen megugrott a lakók száma. Ők is kíváncsian várják azt az eredményt, de a kutatásuk kimutatta, hogy ez nem csak az ukrán határ mentén működik, Tolna, Bács-Kiskun és Békés megyében is találtak fantomszavazókat, sőt, már 2014-ben elkezdődött.

Közölte: főleg szavazatszámláló bizottsági tagokat interjúvoltak, akik csalásról, szavazatvásárlásról, szavazók és delegáltak megfélemlítéséről számoltak be. Mivel az ellenzék sok helyen nem delegált szavazatszámlálókat, ő is felelős. A szavazatszámlálók nincsenek felkészítve, jogaikat, kötelezettségeiket illetően – sokuknak volt fenntartása, de nem igazán tudták érvényre juttatni, lesöpörték őket. Minden furcsaságot jegyzőkönyveztetni kell és nem elég egy ellenzéki delegált, legalább kettőre van szükség – tette hozzá.

Úgy kezdték el a nyomozást, hogy a szavazatmegosztás arányát vizsgálták. Ugyanis Magyarországon a szavazók általában egy irányba szavaznak, vagy az egyéni és a listás voksot is a kormánypártra adják, vagy mindkettőt az ellenzékre. Találtak olyan szavazóköröket, ahol ez nagyon eltért, és kétszer akkora volt a megosztás esélye (kormány és ellenzék között) azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki delegált. Innen kezdtek el interjúztatni, aztán folytatták azokkal a helyekkel, ahol feltűnően sok volt az érvénytelen, valamint ahol több/kevesebb szavazat volt az urnában, mint kellett volna. A számok mögött szerették volna megnézni az emberi történeteket, így publikálták ezt a 170 interjút, saját zsebből dolgozva, sok önkéntes segítségével.

Mi is felidéztük az Euronews cikkét, amelyben azt írják, a jelentés alapján csalás nélkül valószínűleg nem jött volna össze a kétharmad a Fidesznek. (Nem bizonyítható, hogy központilag elrendelt visszaélések voltak, de szerintük a parlament összetétele nem tükrözi a lakosság akaratát.) Banuta Zsófia elmondta: az volt a céljuk, hogy az unióban is felfigyeljenek ezekre a visszaélésekre, csalásokra. Tovább kutatnak a másik két választás (európai parlamenti és önkormányzati) gyanús eseményeit vizsgálva.

Az Unhack Democracy Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatta be jelentését; a rendezvényt a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára szervezte.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük...
2019. december 05., csütörtök 16:40
Műsorvezető: Bolgár György